Zes hoogtepunten uit 36 jaar Frank Deboosere
Het Weer zal nooit meer hetzelfde zijn, althans het weerbericht toch, want maandag gaat weerman Frank Deboosere na een carrière van 36 jaar met pensioen. Pickx selecteerde enkele hoogtepunten uit 36 jaar Frank.
Door Pickx

Deel dit nieuws
Het mag dan wel het begin van de lente zijn, maandag 20 maart wordt een sombere dag. Frank Deboosere zal dan voor de laatste keer het weerbericht brengen. In de speciale uitzending ‘Dank weerman Frank’ zal het zonnetje van de VRT nog eens goed in de bloemetjes gezet worden.
Het lijkt onwezenlijk, maar het is waar. Na maandag geen ‘morgen zijn we er weer met meer weer’ meer. Frank Deboosere is zo’n vaste waarde dat een weerbericht zonder hem maar moeilijk te vatten is. "Ik denk dat ik een honderdduizend weerberichten heb gedaan. Ik weet dat het veel is, ik kon het zelf ook niet geloven. Maar het is in die orde van grootte. De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren, dat zijn allemaal mijn vrienden. Anders hou je het ook niet zoveel jaren vol.”
In zijn 36 jaar bij de openbare omroep heeft Frank Deboosere heel wat meegemaakt en uitgestoken. Speciaal voor zijn pensioen zegt Pickx frankjewel met enkele opvallende momenten uit zijn carrière.
Frank de weerman
Op 12 maart 1987 werd Frank de weerman geboren. Frank presenteerde voor het eerst het weerbericht. Hij nam de fakkel over van BRT-legende Armand Pien. Grote schoenen om te vullen, maar het publiek merkte al snel dat het met Frank wel snor zat.

Frank de snor van het jaar
Niets zo iconisch als de snor-era van Frank Deboosere. Al sinds 1987 verscheen Frank steevast op het scherm met een ferme schuurborstel boven zijn lippen. De snor was zelfs zo iconisch dat hij in 1994 verkozen werd tot ‘Snor van het jaar’ door de Antwerpse snorrenclub.
Helaas, net zoals aan Frank zijn carrière komt aan alle mooie liedjes een einde. In 1999 moest de legendarische snor van Frank eraan geloven. Een hele aanpassing voor het publiek én zijn vrouw. “Mijn eigen vrouw had me daar nog nooit - naakt - gezien. Zij vindt het heel aangenaam dat ik die borstel kwijt ben. En mijn kinderen eveneens. Zij hebben er trouwens als eersten de schaar in gezet. Daarna heb ik het zelf afgewerkt met de tondeuse.” Aldus Frank aan Het Belang van Limburg.

Frank de fietser
Als weerman was Frank ook erg begaan met het milieu. Hij besteedde in zijn weerberichten veel aandacht aan de opwarming van de aarde en had zelfs een rol als het groene milieumannetje in 'Man Bijt Hond'. Als milieuactivist is Frank ook een grote voorvechter van de fiets en een fervent fietser. Al was hij soms een iets té fervent fietser. Zo moest hij in 2013 na een ongelukkige val Het Weer presenteren met een gebroken elleboog.

Frank de Poëet
Frank Deboosere is niet louter een wetenschapper. Na zijn studies in de Natuurkunde volgde hij ook nog een regentaat Nederlands-Engels-geschiedenis. Een belangrijke combinatie voor een weerman, want Het Weer moet natuurlijk welbespraakt worden gebracht.
En of het welbespraakt was! Hij won in 1997 zelfs de Wablieft-prijs voor de Klare Taal. Maar daar stopt het niet, Frank is zelfs de bedenker van zijn eigen weerwoorden. Zo verzon hij de woorden lenterig, winterprik en ochtendgrijs. Die laatste werd werd in 2015 zelfs opgenomen in Van Dale.

Frank de muzikant
Frank is van alle markten thuis. Dat bewees hij in 2014 toen hij plots het weerbericht begon van achter zijn piano. De liefde voor muziek kreeg hij mee van zijn ouders. Zelf speelt hij klassieke muziek, jazz en evergreens. Hij maakte ook deel uit van het elektronica-muziekgezelschap Art for Ears, waarmee hij verschillende CD’s uitbracht.
Dat Frank iets met muziek zou doen stond in de sterren geschreven. Zo zong hij als jonge onbevreesde knaap mee in het kinderliedje ‘De Vogel’ van Tim Visterin. Hij was alt en zong de gevleugelde woorden "Ach meneer een mooie vogel wil ik zijn, met sterke vleugels alstublieft meneer Merlijn".

Frank de grapjas
Frank was steeds zeer bekwaam en professioneel als weerman, maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Hij liet maar zelden de kans liggen om ook zijn speelse kant te laten zien. Denk maar aan die ene legendarische Halloween-aflevering van Het Weer.
Ook bij Olly Wannabe in bed, zorgde de weerman voor hilariteit. Frank haalde zijn liefde voor muziek weer boven en schreef een slaapliedje met Olly.
Misschien wel de grappigste stoot was toen een onzichtbare Frank Het Weer presenteerde. In een fluogroene skinsuit gaf hij een transparante versie van het weerbericht. Dat deed hij trouwens niet zomaar, maar als stunt voor Kom Op Tegen Kanker, waar hij al jaar en dag boegbeeld is.
Bekijk Dank Weerman Frank op maandag 20 maart om 19u45 op één.

Meest gelezen
-
1
Series
‘Assisen’: hoe zal de jury oordelen?
-
2
Muziek
Artiest van de week: de Britse Bobbi Lu en haar sferische elektronica
-
3
Films
Gary Oldman wordt 65: dit zijn de glansrollen van de Oscarwinnaar
-
4
Series
De horror, de horror! Griezelen met Edgar Allan Poe
-
5
Muziek
‘Hans Zimmer: Hollywood Rebel’ (NPO 2): hoe een Duitser uitgroeide tot een icoon in Tinseltown
Lees meer over Films
-
‘Assisen’: hoe zal de jury oordelen?
Kijkers hebben nog even de tijd om te stemmen over de uitkomst van het Play4-programma ‘Assisen’. Woensdagavond komt de aflevering op de buis waarin het verdict van de jury valt over de schuld of onschuld van Eveline Van Laecke – een aflevering waarvan twee versies zijn opgenomen naargelang de stemming. We overlopen nog even de denkpistes van de speurders.
-
De horror, de horror! Griezelen met Edgar Allan Poe
Lang voordat horror als filmgenre werd uitgevonden, schreef Edgar Allen Poe er al over. Naar aanleiding van de release in Pickx Mix van de Poe-adaptatie ‘Raven’s Hollow’ zet Pickx enkele tv-series op een rij die gebaseerd zijn op het bloedstollende werk van de Amerikaanse grootmeester van het griezelverhaal.
-
Dungeons & Dragons Night in Kinepolis voor avant-première nieuwe film
Vrijdag 24 maart is het zover: de langverwachte fatansyfilm ‘Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves komt eraan en in Kinepolis kan je niet alleen de film in avant-première zien maar wordt er ook een heuse Dungeons & Dragons Night georganiseerd.
-
‘Hans Zimmer: Hollywood Rebel’ (NPO 2): hoe een Duitser uitgroeide tot een icoon in Tinseltown
Op de Nederlandse zender NPO 2 is vanavond de documentaire ‘Hans Zimmer - Hollywood Rebel’ te zien, over de legendarische Hollywoodcomponist die in zijn carrière al talloze onsterfelijke filmmuziek schreef. Pickx onderzoekt waarom de Duitser uitgroeide tot een icoon in zijn genre.
-
Gary Oldman wordt 65: dit zijn de glansrollen van de Oscarwinnaar
Gary Oldman blaast vandaag 65 kaarsjes uit. De Britse acteur en filmmaker schitterde door de jaren heen in tal van kaskrakers, zoals ‘The Dark Knight’ en de ‘Harry Potter’-films. Pickx zoomt in op de beste rollen van de Oscarwinnaar.
-
Issam Dakka is Sami in de nieuwe reeks ‘Dertigers’: “Onzekerheid blijft mijn grootste uitdaging”
Sinds vorige week staat de nieuwe reeks ‘Dertigers’ op VRT MAX waarin we het leven van een geheel nieuwe vriendengroep volgen. Issam Dakka speelt de rol van Sami, die in de eerste aflevering zijn dertigste verjaardag viert en als uitbater van een fietsenwinkel de lijm is van de vriendengroep. Wij spraken met de acteur over het nieuwe seizoen van de populaire reeks. “Ik vond gebarentaal leren gemakkelijker dan op een koersfiets rijden”, zegt hij.
-
Knetterende actiekomedie ‘H4Z4RD’ landt op Streamz: “Everything is wifi”
‘H4Z4RD’, de tweede langspeelfilm van regisseur Jonas Govaerts, is vanaf vandaag te zien op Streamz. In de hoofdrol zien we niemand minder dan Dimitri ‘Vegas’ Thivaios. De flitsende actiekomedie, die Knack omschrijft als een “huis-closfilm met ninetiesjohnny's”, werd genomineerd voor zeven Ensors.
-
De rollen waarmee Ke Huy Quan wereldfaam verwierf
De Vietnamees-Amerikaanse acteur Ke Huy Quan won de Oscar voor beste bijrol voor zijn optreden in prijsbeest 'Everything Everywhere All at Once', en maakte daarmee een al even onverwachte als glorieuze comeback. Na een hiatus van 40 jaar staat de acteur weer volop in de schijnwerpers. Pickx blikt terug op de weinige films waarin hij heeft gespeeld.
-
Filmmaker en animator Raoul Servais op 94-jarige leeftijd overleden
De Belgische filmmaker en animator Raoul Servais is vrijdag op 94-jarige leeftijd overleden in zijn woning in Leffinge. Dat meldt zijn familie zondagavond. In oktober 2022 was Servais nog aanwezig op Film Fest Gent om de wereldpremière van zijn zestiende kortfilm 'Der Lange Kerl', die hij maakte met Rudy Pinceel, bij te wonen. Daar kreeg hij de Joseph Plateau Honorary Award voor zijn gehele oeuvre.
-
Maak kennis met de cast van ‘Arcadia’, de duurste reeks ooit in de Lage Landen
“Gewaagd, ambitieus, onbeschaamd internationaal, met spectaculaire decors en locaties”: Vlaamse media schuwen de straffe woorden niet voor de peperdure, semifuturistische prestigereeks ‘Arcadia’, van Vlaams-Nederlandse makelij. De visueel indrukwekkend serie kan bogen op een Vlaams-Nederlandse sterrencast. Pickx stelt die aan jou voor.
-
Op bezoek bij Bono en The Edge in Dublin: Disney+ pakt uit met unieke docu over U2-duo
Op vrijdag 17 maart (St-Patricks Day!) werd ‘Songs of Surrender’ gelost, een nieuw verzamelalbum van U2 waarop enkele klassiekers een herwerkte versie kregen. Naar aanleiding van die release trok de vermaarde talkshowhost David Letterman naar Dublin, de geboortegrond van U2, om er enkele dagen rond te hangen met Bono en The Edge. Het resultaat ziet u in ‘Bono & The Edge: A Sort of Homecoming, with Dave Letterman’, exclusief op Disney+.
-
Minx: een gewaagde comedy met meer om het lijf dan alleen maar ‘male frontal nudity’
Op zondag pakt Canvas uit met de tiendelige HBO-comedyreeks ‘Minx’. Je bent gewaarschuwd: het wemelt van de naakte mannen in deze serie. Maar los daarvan is het gewoon ook een goeie comedy die meer om het lijf heeft dan alleen maar male frontal nudity.
-
Wat kunnen we verwachten van het laatste seizoen van 'Cobra Kai'?
Nostalgie in overvloed morgen, want VTM 3 haalt ‘The Karate Kid III’ nog eens van onder het stof, de derde film uit de inmiddels gigantische Karate Kid franchise. Na vijf films was het in 2018 tijd voor de spin-off serie ‘Cobra Kai’. De populaire serie kondigde recent een zesde en laatste seizoen aan. Wat kunnen we verwachten? Pickx zocht het uit.
-
Deze Oscar-genomineerde actrice kan je bekijken in 'Downsizing'
De naam Hong Chau doet misschien geen belletje bij je rinkelen, maar mogelijk ken je wel de film waarvoor ze onlangs een Oscar-nominatie heeft gekregen: 'The Whale'. Deze actrice kon haar nominatie helaas niet verzilveren, maar je kan haar zaterdag aan het werk zien in 'Downsizing' op VTM 3. Met deze film brak ze in 2017 door in Hollywood.
-
'Swarm' neemt een superfan onder de loep
Je hebt fans en dan heb je superfans. Sommige mensen hebben zo'n overweldigende adoratie voor hun idool dat het een beetje eng kan worden en dat is precies waar het allemaal om draait in 'Swarm'. De serie vertelt het verhaal van een superfan die haar liefde voor een popidool iets te ver doordrijft.
-
Deze nevenpersonages hadden even goed hoofdrollen kunnen zijn
Het hoofdpersonage in de film is altijd de persoon die hoort te stralen, maar soms zijn de bijrollen zo goed geschreven dat ze bijna de show stelen. Deze films hebben nevenpersonages die duidelijk main character energy hebben.
-
Ward Kerremans speelt de hoofdrol in ‘Noise’, het nieuwste Belgische prestigeproject op Netflix
Het regent de laatste jaren Belgische producties op Netflix. Na een eerste Netflix Orgininal van eigen bodem (‘Into The Night’) en een kerstfilm (‘De Familie Claus’) kunnen we met ‘Noise’ nu ook genieten van een nieuwe Belgisch-Nederlandse Netflixthriller. In de hoofdrol schittert de Vlaamse acteur en voormalig Ketnet-gezicht Ward kerremans.
-
Hoe accuraat is 'Erin Brockovich', de film over een mondige advocaat-medewerkster?
Dag op dag 23 jaar geleden kwam de biografische dramafilm 'Erin Brockovich' uit, over een gescheiden moeder van drie kinderen die voor haar advocaat werkt en giflozingen door het Amerikaanse nutsbedrijf PG&E op het spoor komt. De film, die in 2000 uitkwam, gaat over de rechtszaak tegen PG&E. De film is op ware feiten gebaseerd, stelt de filmaffiche.
-
ARON, acteur en zanger, treedt voor het eerst op in België
Vandaag, op 17 maart, speelt de Spaanse hiphopartiest ARON voor de allereerste keer een concert in België. Niet bijster opmerkelijk, tot je hoort dat ARON de artiestennaam is van Arón Piper, die vooral bekend is als acteur in de zeer populaire tienerdramaserie ‘Elite’ op Netflix.
-
Hoe ‘Love, Simon’ verschilt van het boek
Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat de charmante middelbareschoolkomedie ‘Love, Simon’ op de cinemazalen werd losgelaten. Het verhaal over Simon Spier, een homoseksuele tiener die nog niet uit de kast is, maar gechanteerd wordt door iemand die zijn geheim kent , en op zoek is naar de jongen op wie hij online verliefd is geworden, werd eerst neergeschreven in het boek ‘Simon vs. the Homo Sapiens Agenda’. Pickx blikt terug op de grootste verschillen tussen het boek en de film.