Inval Oekraïne - Rusland en Oekraïne bereiken overeenkomst over graandeal

Nieuws | Rusland en Oekraïne zijn overeengekomen om de graandeal te verlengen. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aangekondigd.

Door Belga

Deel dit nieuws

"Na onze gesprekken met beide partijen hebben wij de verlenging van de overeenkomst, die op 19 maart zou aflopen, veiliggesteld", verklaarde Erdogan zaterdag.

De Turkse president bedankte Oekraïne, Rusland en de VN voor hun inspanningen om de deal te waarborgen. Die noemde hij "van vitaal belang voor de stabiliteit van de wereldwijde voedselvoorziening". Het is niet duidelijk voor hoeveel dagen de deal is verlengd. Ankara had eerder gezegd te hopen op een verlenging met 120 dagen, terwijl Rusland aandrong op 60 dagen.

Meer dan 800 schepen vervoerden tot nu toe 25 miljoen ton graan als onderdeel van de overeenkomst, zei de Turkse leider.

De deal kwam vorige zomer tot stand om miljoenen tonnen geblokkeerd graan uit Oekraïne te kunnen verschepen. Na de invasie van Oekraïne, een van 's werelds grootste voedselexporteurs, had Rusland de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee geblokkeerd met zijn oorlogsschepen. De voedselprijzen schoten als gevolg daarvan de hoogte in en in veel ontwikkelingslanden dreigde hongersnood. Onder bemiddeling van de VN en Turkije kwam in juli 2022 een akkoord tot stand waarmee de export hervat kon worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top