Knetterende actiekomedie ‘H4Z4RD’ landt op Streamz: “Everything is wifi”

Films | ‘H4Z4RD’, de tweede langspeelfilm van regisseur Jonas Govaerts, is vanaf vandaag te zien op Streamz. In de hoofdrol zien we niemand minder dan Dimitri ‘Vegas’ Thivaios. De flitsende actiekomedie, die Knack omschrijft als een “huis-closfilm met ninetiesjohnny's”, werd genomineerd voor zeven Ensors.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“De openingsscène van ‘H4Z4RD’: iemand wrikt de tankdop van een auto open en schuift het vulpistool van de benzinepomp naar binnen. Door het rare cameraperspectief – de camera bevindt zich ín de brandstoftank en gluurt door de klep naar buiten – is het alsof we, als in een ziekelijke deepthroat, dat vulpistool zélf door onze strot krijgen geramd.”

Humo was net zoals andere Vlaamse media lyrisch over de waanzin die ‘H4Z4RD’ ons vorige zomer voorschotelde op het witte doek. Joost Bert, hoofdaandeelhouder van Kinepolis, noemde de film “een Vlaamse ‘Pulp Fiction’”: een mooier compliment kon Govaerts (‘Welp’, ‘Tabula Rasa’) zich niet wensen.

Zijn intense en spetterende actiekomedie heeft daarnaast iets weg van de Franse blockbusterreeks ‘Taxi’, maar dan gespeend van enige lichtvoetigheid. Daar zorgt het grauwe decor van de Antwerpse onderbuik voor, met een gritty filter overheen.

Volgens de filmwebsite ‘Vertigo' werd de trailer van ‘H4Z4RD' op nog geen twaalf uur tijd meer dan twee miljoen keer bekeken. Daarmee brak de trailer een Belgisch kijkcijferrecord. Het vorige record stond op naam van ‘Patser'.

‘H4Z4RD’ is een joyride die nooit echt stilvalt, een film die zoveel plankgas geeft dat het soms naar adem happen is. “Een kriebels in de buik opwekkende autorit doorheen Antwerpen zoals we die nooit eerder in de vaderlandse filmgeschiedenis hebben meegemaakt”, beschreef Humo.

Camera blijft in de auto

Niemand minder dan Dimitri Vegas zit achter het stuur van dit unicum in de Belgische filmgeschiedenis. Met zijn gepimpte goudkleurige Lexus scheurt de wereldbekende dj – in zijn eerste hoofdrol – door de voetgangerstunnel onder de Schelde op de tonen van ‘Tiritomba’.

De plot: een gouden sportwagen, compleet met gepersonaliseerde nummerplaten, is de trots van Noah Hazard. Voor zijn dochtertje Zita functioneert de auto als een knusse koets, voor zijn vriendin Lea als een handige taxi. Wanneer zijn louche neef Carlos uit de gevangenis komt, ziet hij de wagen vooral als de ideale vluchtwagen voor een overval. En Noah zou de chauffeur moeten zijn. Dat loopt uiteraard niet zoals gehoopt. De meest krankzinnige rit door Antwerpen begint in de coolste auto van de stad. Een race waarbij Noah ofwel zijn leven, zijn familie of zijn geliefde auto zal verliezen.

Jeroen Perceval steelt de show als Carlos, een lispelende crimineel die naast Vegas plaatsneemt in de Lexus en het legendarische rapnummer ‘Alles is wifi’ opvoert. Zijn rechterhand wordt vertolkt door Frank Lammers in een korte gastrol als Kludde, een ex-bajesklant met Hitlersnorretje. Met ook nog rollen voor Jennifer Heylen, Gene Bervoets en Tom Vermeir.

Het unieke aan ‘H4Z4RD’ is dat de camera de Lexus nooit verlaat. Edoch bezorgt die zelfopgelegde creatieve beperking de kijker nooit een beklemmend, claustrofobisch gevoel dankzij vindingrijke shots en camerastandpunten. Zo priemt de camera onder meer door de benzineklep, door kogelgaten in de carrosserie en door de uitlaatpijp. Ook de achteruitkijkspiegels, achteruitrijcamera’s en parkeersensoren zorgen voor visuele afwisseling. “Het grootste compliment tot dusver kwam van de vriendin van de monteur: ze had pas na een uur door dat de camera de auto niet verliet”, aldus Govaerts in Knack.

Amerikaanse remake op komst?

Ook Humo was onder de indruk van de manier waarop ‘H4Z4RD’ in beeld was gebracht: “Ofschoon de camera de hele tijd bij Vegas in de Lexus blijft, voelt ‘H4Z4RD’ eerder aan als een bruisende grootstadsfilm dan als een claustrofobische one location-movie in de trant van ‘Buried’, ‘Phone Booth’ of ‘Locke’ (ook die laatste film speelt zich helemaal af in een auto, maar neem van ons aan dat ‘H4Z4RD’ op visueel vlak stúkken inventiever is).”

De conclusie klinkt unisono: ‘H4Z4RD’ is een spectaculaire dollemansrit. “Het meeste pure plezier dat een Vlaamse film heeft uitgestraald sinds ‘Patser’”, aldus Knack.

Het acteerdebuut van de Willebroekse top-dj Dimitri Vegas moest de Vlaamse blockbuster wind in de zeilen geven, maar dat viel dik tegen. In Vlaanderen bleven de bezoekcijfers ondermaats. In het buitenland trok de film wél volk naar het witte doek. ‘H4Z4RD’ kwam zelfs op de radar van Hollywood: “De producenten van ‘Game of Thrones’ vinden de prent geweldig en we voeren al gesprekken voor een Amerikaanse remake”, vertelde Dimitri Vegas vorige zomer in Het Laatste Nieuws. “In Vlaanderen hebben we een inschattingsfout gemaakt met een zomerrelease, maar via het internationale luik en streaming zal binnenkort iedereen ‘H4Z4RD’ gezien hebben.”

Ontdek ‘H4Z4RD’ nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert. ‘H4Z4RD’ is ook beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top