Tedesco passeert Witsel, ook Genk-sterkhouders Heynen en Trésor ontbreken

Sport |

Domenico Tedesco heeft vrijdagmiddag zijn eerste selectie als bondscoach van de Rode Duivels bekendgemaakt via livestream op de site van Proximus Pickx en via tv op Pickx Live. Onze nationale voetbaltrots opent zijn kwalificatiecampagne voor het EK van 2024 met een belangrijk duel in en tegen Zweden (vrijdag 24 maart, 20u45). Enkele dagen later volgt een oefeninterland tegen Duitsland (dinsdag 28 maart, 20u45). De eerste selectie van de Duits-Italiaanse tacticus had meteen enkele verrassingen in petto.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooraf was het sowieso al duidelijk dat Eden Hazard, Toby Alderweireld en Simon Mignolet niet tot de selectie zouden behoren aangezien ze allemaal afzwaaiden als international. Michy Batshuayi, Dries Mertens, Youri Tielemans en Thorgan Hazard moeten dan weer verstek laten gaan door blessures.

Uitgedunde groep

Hoewel Roberto Martinez de gewoonte had veel spelers te selecteren, is dat niet het geval bij Tedesco, die 20 spelers opriep. “Het is belangrijk dat iedereen denkt kans te maken om te spelen. We hebben slechts twee matchen in het verschiet, waardoor we ervoor geopteerd hebben minder spelers te selecteren”, verklaarde de nieuwe bondscoach.

Axel Witsel, Leander Dendoncker en Hans Vanaken werden gepasseerd. “We hebben veel mogelijkheden op het middenveld. Het waren lastige keuzes om te maken. Wat Witsel betreft reisde ik af naar Madrid om met hem te spreken en mijn beslissing toe te lichten. Dat was niet evident gezien zijn enorme staat van dienst. Ik vertelde hem ook dat de deur niet gesloten is.”

Eerste selectie voor Roméo Lavia

Roméo Lavia is er voor de eerste keer bij. Het 19-jarige talent van Southampton komt dit seizoen tot ontbolstering in de Premier League. “Ik denk dat hij klaar is voor de strijd. Hij toont wekelijks zijn kwaliteiten bij Southampton, al zijn er wel nog werkpunten. We willen hem helpen en vertrouwen geven.”

Jupiler Pro League blijft afwezig

Thibaut Courtois, Koen Casteels, Thomas Kaminski en Matz Sels zijn de vier geselecteerde doelmannen. Kaminski en Sels zullen onderling strijden voor de stek van derde doelman. “Ik wil hen eerst aan het werk zien vooraleer ik een beslissing neem, dat is de reden dat ik hen allebei heb opgenomen in de kern.”

Ook Tedesco beloont Mike Trésor en Bryan Heynen, sterkhouders van competitieleider Racing Genk, voorlopig niet met een selectie. “Het was niet makkelijk. Trésor heeft veel concurrentie op zijn positie met onder andere Carrasco en Trossard.”

Uiteindelijk zijn het enkel Anderlecht-verdedigers Jan Vertonghen en Zeno Debast die de Jupiler Pro League vertegenwoordigen.

De selectie van de Rode Duivels:

Doelmannen: Koen Casteels (Wolfsburg/Dui), Thibaut Courtois (Real Madrid/Spa), Thomas Kaminski (Blackburn/Eng), Matz Sels (Straatsburg/Fra)

Verdedigers: Sebastiaan Bornauw (Wolfsburg/Dui), Timothy Castagne (Leicester/Eng), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester/Eng), Thomas Meunier (Dortmund/Dui), Alexis Saelemaekers (AC Milan/Ita), Arthur Theate (Rennes/Fra), Jan Vertonghen (Anderlecht)

Middenvelders: Kevin De Bruyne (Manchester City/Eng), Roméo Lavia (Southampton/Eng), Orel Mangala (Nottingham/Eng), Amadou Onana (Everton/Eng), Dennis Praet (Leicester/Eng)

Aanvallers: Yannick Carrasco (Atlético Madrid/Spa), Charles De Ketelaere (AC Milan/Ita), Jérémy Doku (Rennes/Fra), Romelu Lukaku (Inter Milan/Ita), Dodi Lukebakio (Hertha Berlin/Dui), Loïs Openda (Lens/Fra), Leandro Trossard (Arsenal/Eng)

Volg de ontmoeting tussen Zweden en België op vrijdag 24 maart vanaf 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top