Stilgelegde Charleroi-KV Mechelen moet volledig herspeeld worden achter gesloten deuren

Jupiler Pro League | De Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) heeft vrijdag beslist dat de gestaakte wedstrijd Charleroi - KV Mechelen volledig opnieuw zal moeten gespeeld worden. Volgens de Raad had de wedstrijdleiding tegen de procedure in te snel beslist om de match stil te leggen, waardoor de supporters te veel macht hadden gekregen. Charleroi moet verder nog een thuismatch zonder supporters spelen en een boete van 10.000 euro betalen.

Door Belga

Deel dit nieuws

In een 34-pagina tellend besluit zet de DRP uiteen wat er misliep op 12 november 2022 in het Stade du Pays. De scheidsrechter moest toen twee keer de wedstrijd pauzeren omdat supporters van Charleroi tennisballen en vuurwerk op het veld hadden gegooid. Bij een derde incident, met 'slechts' één stuk vuurwerk, een kwartier voor tijd en bij 2-0 voor Charleroi, besloot scheidsrechter Jasper Vergoote om de wedstrijd definitief te staken.

De DRP oordeelt nu dat die beslissing te snel genomen werd, dat er van de procedure werd afgeweken. Die procedure schrijft voor dat de match definitief gestaakt moet worden als dat na de zogenaamde tweede fase, waarin de spelers een tijdje het veld verlaten, door veiligheidsoverwegingen nodig is.

Ref Vergoote en het veiligheidsteam, inclusief politie, braken volgens de Raad met die procedure. Ze besloten om in het stadion om te roepen dat een minste incident zou leiden tot het staken van de match, wat volgens de DRP te veel macht zou gegeven hebben aan de supporters. Het incident dat uiteindelijk aanleiding gaf tot de definitieve staking was 'slechts' één stuk vuurwerk, na een rustige periode van vijftig minuten en in de hoek van het veld. Geen risico voor de veiligheid dus, en daarom de foute beslissing, vindt de DRP.

Herspelen dus, maar wel achter gesloten deuren, volgens de DRP om de "sereniteit en de kalmte" van de wedstrijd te behouden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top