Zelfde verdeelsleutel voor REPowerEU als voor relancemiddelen

Nieuws | Het Overlegcomité heeft woensdag beslist om voor de Europese fondsen van REPowerEU - het plan van de EU om onafhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen - dezelfde verdeelsleutel tussen Belgische entiteiten toe te passen als voor de relancemiddelen (RFF) na corona. Dat meldt het kabinet van premier Alexander De Croo.

Door Belga

Deel dit nieuws

Volgens deze sleutel gaat 21 procent van de middelen naar de federale regering, 38 procent naar Vlaanderen, 21 procent naar Wallonië, 7 procent naar Brussel, 8 procent naar de Franse Gemeenschap en 1 procent naar de Duitstalige Gemeenschap.

In het kader van REPowerEU is naar verwachting 282 miljoen euro beschikbaar voor België. Wat betreft de relancemiddelen, de zogenaamde Faciliteit voor herstel en veerkracht (RFF), krijgt ons land een subsidie van 4,52 miljard euro.

Niet iedereen was onverdeeld gelukkig met die verdeelsleutel. Zo vroeg de Waalse regering om die aan te passen toen de Belgische herstelmiddelen vorig jaar werden verlaagd (van 5,9 miljard euro naar 4,52 miljard euro, vanwege het sterke herstel van de Belgische economie na de crisis). Vlaanderen was het daar bij monde van minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) niet mee eens en uiteindelijk kwam er geen formeel verzoek van Wallonië.

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) maakte een herstelplan op, met daarin werk en aanpassingen voor elke entiteit, met het oog op de indiening van het project bij de Commissie tegen eind april, aldus zijn kabinet. Het Belgische REPowerEU-plan zal daaraan worden toegevoegd.

Ons land heeft de eerste schrijf van de RFF-subsidies nog niet kunnen aanvragen, in afwachting van een akkoord over onder meer de pensioenhervorming. Volgens Dermine belet dit niet dat projecten worden voortgezet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top