Asiel en Migratie - Kampenhout wil dan toch geen asielcentrum in domein Hellebos

Nieuws | De Vlaams-Brabantse gemeente Kampenhout kant zich tegen de plannen van de federale regering om een tijdelijk asielcentrum in het Hellebos te bouwen. Dat laat burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester) woensdag weten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Vorige week donderdag stelde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor haar plannen voor om een tijdelijk opvangcentrum voor ongeveer 400 asielzoekers te bouwen in Kampenhout. Het uitgekozen terrein was het voormalige militair domein in het Hellebos, waar een slipschool van de federale politie gevestigd was.

De beslissing om het centrum te bouwen was in onderling overleg genomen meldden de partners donderdag. De Kampenhoutse burgemeester communiceerde nadien nog dat "de gemeente zijn medewerking voor het nieuwe centrum zou leveren".

Nu de gemeente de plannen meer in detail heeft bekeken, stelt het bestuur vast dat de locatie "niet geschikt en onhaalbaar is". "Vorige week zeiden we ook dat we nog enkele technische en juridische aspecten moesten uitklaren. Het ging bijvoorbeeld over de watervoorziening en de stedenbouwkundige voorschriften", zegt burgemeester Leaerts. "Dat hebben we nu gedaan, en daaruit blijkt dat het Hellebos geen geschikte locatie is."

Op dit moment loopt een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, dat het Hellebos herbestemt tot natuurgebied. Een asielcentrum in natuurgebied is volgens de gemeente onhaalbaar. In maart 2022 werd de aanvraag om de activiteiten van de slipschool verder te zetten om dezelfde reden geweigerd door de Vlaamse overheid.

Volgens het eigen ingewonnen juridisch advies, is het enkel aan de gemeente zelf om al dan niet een vergunning af te leveren voor het asielcentrum. "Als die aanvraag er komt vanuit de regering, zullen we die dus weigeren", zegt de burgemeester.

Het gemeentebestuur van Kampenhout heeft een aangetekende brief verstuurd aan premier Alexander De Croo en aan staatssecretaris de Moor, en wacht nu op een officieel antwoord.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top