België begint aan nieuw tijdperk met verraderlijke trip naar Zweden

Sport | De Rode Duivels nemen het op 24 maart op in en tegen Zweden. Voor België is het de start van een nieuw tijdperk met de kersverse bondscoach Domenico Tedesco. Met Zweden volgt er meteen een zware dobber in deze EK-kwalificatiecampagne. Wat mogen we verwachten?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK in Qatar eindigde voor de Rode Duivels al in de groepsfase. Nadien stopte Roberto Martinez als bondscoach en de KBVB koos Domenico Tedesco als opvolger. Hij zag met Simon Mignolet, Toby Alderweireld en Eden Hazard drie ervaren Rode Duivels afhaken, waardoor er sowieso wat verjonging zal doorgevoerd worden.

Courtois, De Bruyne en Lukaku

België kan nog steeds rekenen op ervaren kleppers als Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku. Zij moeten de ploeg bij de hand nemen en naar een goede start in de campagne loodsen. Een uitwedstrijd in Zweden is zeker geen makkie, want met spelers als Aleksander Isak, Dejan Kulusevski, Antony Elanga, Victor Lindelöf én Zlatan Ibrahimovic loopt er wel wat kwaliteit rond. Tedesco & co zijn dus meteen gewaarschuwd. Voor de 41-jarige Ibrahimovic is het de grote terugkeer. De spits van AC Milan speelde op 29 maart 2022 zijn laatste interland, toen hij 11 minuten inviel tegen Polen. Nadien viel hij uit met een zware knieblessure, maar aan stoppen denkt hij zeker nog niet. 

België wist zich de afgelopen jaren telkens probleemloos te plaatsen voor een EK. De Rode Duivels wisten zich te kwalificeren voor het EK 2016 en 2020, waar de kwartfinales telkens het eindpunt waren. De kwalificatiematchen waren telkens een makkie voor de Belgen. Voor het EK van 2016 werd er een 23 op 30 bij elkaar gespeeld en enkel met 1-0 verloren van Wales. Voor het EK van 2020 reden ze zelfs een perfect parcours met een 30 op 30. Kunnen ze dat in een groep met Zweden, Oostenrijk, Azerbeidzjan en Estland weer herhalen? Of zal het met de nieuwe bondscoach toch even wennen zijn?

België favoriet

Zweden plaatste zich ook voor het EK 2016 en 2020. Hun eindstation kwam er in de groepsfase en achtste finales. Voor het EK 2016 wisten ze zich te plaatsen via een 18 op 30 en de play-offs. Voor het EK 2020 boekten ze een 21 op 30 en gingen ze uiteindelijk ook door naar het Europees Kampioenschap na de play-offs. België is alleszins favoriet voor deze opener.

De Rode Duivels staan momenteel op een vierde plaats op de FIFA-ranking, terwijl Zweden op een 23ste plaats staat geparkeerd. In het verleden speelden beide landen in totaal 15 keer tegen elkaar. België won 8 keer, Zweden 5 keer en 2 keer eindigde het duel op een gelijkspel. Op het EK 2016 troffen de twee elkaar voor het laatst. Een treffer van Radja Nainggolan zorgde toen voor de 0-1-zege. Aan Tedesco & co om de favorietenrol waar te maken.

De Rode Duivels spelen op vrijdag 24 maart hun eerste EK-kwalificatiematch tegen Zweden, een wedstrijd die vanaf 20u45 te volgen is op VTM.

Meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top