TAS halveert dopingschorsing topturner Vernyayev, die op deelname aan Spelen mag hopen

Sport | Oleg Vernyayev (29), in 2016 olympisch kampioen aan de brug met gelijke leggers, mag na de halvering van zijn dopingschorsing hopen op deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) bracht de schorsing terug van vier naar twee jaar voor de Oekraïense turner, in 2021 afwezig van de Spelen in Tokio.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het TAS-panel bevestigde dat Vernyayev het antidopingreglement heeft overtreden, maar oordeelde dat een schorsing van twee jaar volstaat. De facto is zijn schorsing afgelopen, want die ving aan op 5 november 2020. Toen werd hij voorlopig geschorst.

Bij de wereldkampioen van 2014 aan de brug met gelijke leggers werd het verboden middel meldonium aangetroffen. Vernyayev ontkent dat hij bewust doping heeft gebruikt. "De belangrijkste vraag is hoe dit illegaal middel in mijn lichaam is terechtgekomen", schreef hij in 2021 op Instagram nadat de disciplinaire commissie van de Internationale Turnfederatie (FIG) hem een vierjarige schorsing had opgelegd. Vernyayev kondigde toen ook aan dat hij in beroep zou gaan bij het TAS.

Tijdens de hoorzitting voor het TAS beweerde Vernyayev dat verontreinigd voedsel de oorzaak was van meldonium in zijn lichaam. Het TAS volgde deels die argumentatie.

Het verboden middel werd gevonden in een urinestaal dat op 26 augustus 2020 op training werd afgenomen. Door zijn schorsing miste Vernyayev de Olympische Spelen van Tokio. Op de Spelen van 2016 in Rio behaalde hij naast het goud aan de brug ook de zilveren medaille in de allroundcompetitie.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top