Belgische mensenrechtenadvocaat Alexis Deswaef opgepakt in Djibouti en land uitgezet

Nieuws | De Belgische mensenrechtenadvocaat en vice-voorzitter van de Internationale federatie voor de mensenrechten (FIDH), meester Alexis Deswaef is maandag in Djibouti opgepakt en het land uitgezet. Dat heeft hij dinsdag in een communiqué laten weten.

Door Belga

Deel dit nieuws

Deswaef was op missie in Djibouti om er de situatie van mensenrechtenverdedigers in het Oost-Afrikaanse land te beoordelen. Maandag rond 17 uur maakten vier politieagenten hun opwachting in het hotel waar hij verbleef. De Belg werd meegenomen naar de luchthaven en op een vliegtuig naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba gezet. De autoriteiten namen zijn aantekeningen, telefoon en sim-kaart in beslag. Waarom hij werd opgepakt, kwam Deswaef naar eigen zeggen niet te weten.

Voorafgaand aan zijn arrestatie had Alexis Deswaef onder meer een afspraak met meester Zakaria Abdillahi, de voormalige voorzitter van de Djiboutiaanse Liga voor Mensenrechten, een lidorganisatie van de FIDH. Ook had hij ontmoetingen met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, vakbondsorganisaties, de politieke oppositie en de VN. De missie vond plaats in de gespannen context van de parlementsverkiezingen van 24 februari die door de voornaamste oppositiepartijen werden geboycot.

"Het gebrek aan aandacht voor de mensenrechten en de autoritaire koers van de Djiboutiaanse staat verontrusten ons", verklaarde meester Deswaef. "Wat hebben ze te verbergen dat ze zo bang zijn voor een missie van een ngo", vroeg hij zich af.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top