Belgen Stromae en Angèle in top 10 muziekverkoop in Frankrijk

Muziek | De top 10 van best verkochte muziek in Frankrijk was vorig jaar voor 100 procent in Frankrijk geproduceerd. Dit in tegenstelling tot de top 10 van de cinema, die vorig jaar in Frankrijk volledig uit buitenlandse producties bestond. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Syndicat national de l'édition phonographique (Snep), een Franse stichting die de belangen van de Franse muziekindustrie behartigt. De Belgen Stromae en Angèle waren goed voor respectievelijk plaats 3 en 6 in de muziek-top 10, meldt Snep.

Door Belga

Deel dit nieuws

Dat Stromae en Angèle populair zijn in Frankrijk is al langer duidelijk. Een maand geleden werden ze er nog tot respectievelijk beste mannelijke en beste vrouwelijke artiest uitgeroepen bij de uitreiking van de muziekprijzen 'Victoires de la Musique'. Stromae ontving ook de prijs voor album van het jaar, met 'Multitude'. Nog een andere Belg, Pierre de Maere, kreeg toen overigens de prijs voor mannelijke revelatie.

De stichting Snep maakt gewag van een omzetcijfer van 920 miljoen euro vorig jaar voor de Franse muziekindustrie, een stijging met 6,4 procent "ondanks economische onzekerheid en inflatie". De opbrengsten uit de verkoop bereiken opnieuw hun niveau van 15 jaar geleden, maar blijven op slechts 52 procent van het historische hoogtepunt van 2002, klinkt het.

De verkoopopbrengsten kwamen voor drie kwart uit de verkoop van muziek op digitale dragers. Cd's en vinyl waren goed voor het overige kwart. Dat is precies de tegenovergestelde verhouding van tien jaar geleden.

De verdere toename van vinyl is ook opvallend in Frankrijk. Vinylplaten zijn er ondertussen goed voor 45 procent van de verkoop van muziek op fysieke dragers, waar dat tien jaar geleden minder dan 1 procent was.

Snep benadrukt dat die trend wereldwijd opgemerkt wordt. Zo zijn er vorig jaar in de VS voor de eerste keer sinds 1987 meer vinylplaten verkocht dan cd's.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top