Kwalificaties richting EK 2024 gaan van start met twee heuse krakers

Voetbal | Op donderdag 23 maart wordt de kwalificatiecampagne voor EURO 2024 in Duitsland op gang getrapt. Tot zaterdag 25 maart wordt de eerste speeldag afgewerkt, met onder meer de topaffiches tussen Italië en Engeland en Frankrijk versus Nederland.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kan een EK-kwalificatiecampagne beter van start gaan dan met twee bovengenoemde interlands, aangevuld met onder meer Spanje - Noorwegen en Kroatië - Wales als evenzeer niet te versmaden duels? Onze Rode Duivels openen dan weer op zaterdag hun campagne onder de vleugels van de nieuwe bondscoach Domenico Tedesco met een lastige trip naar Zweden.

Italië aast andermaal op eerherstel

Italië, dat samen met Engeland, Malta, Noord-Macedonië en Oekraïne in Groep C werd ingedeeld, zal ongetwijfeld opnieuw aanvatten met een hoop revanchegevoelens. La Squadra Azzurra miste net als in 2018 zijn deelname aan het wereldkampioenschap. Telkens liep het faliekant af in de play-offs. Voor het WK van 2018 versperde Zweden de weg, richting Qatar was zowaar Noord-Macedonië te sterk voor Italië.

Vooraleer het Italiaans elftal het eitje met Noord-Macedonië kan pellen (wat pas op speeldag 5 kan gebeuren), wacht er een zware opener tegen uitgerekend Engeland. Hiermee krijgen we een heruitgave van de EK-finale van 2020. Italië kroonde zich, gekrenkt in hun eer door het mislopen van het WK in 2018, tot Europees kampioen na het nemen van strafschoppen. Volgt er voor het komende EK een soortgelijk gelijk scenario?

Afgaand op hun historische staat van dienst zijn Engeland en Italië de favorieten om de eerste twee plaatsen in te nemen in deze poule. De top twee plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi in Duitsland.

Nieuw Frans tijdperk zonder Benzema

Ook in Groep B wordt er meteen een kraker geserveerd tussen Frankrijk en Nederland. Deze twee toplanden zijn favoriet in hun poule, met ook nog Gibraltar, Griekenland en Ierland als tegenstanders. Een overwinning kan onmiddellijk de toon zetten voor de rest van de campagne.

In Frankrijk zullen ze er alles aan willen doen om de verloren WK-finale tegen het Argentinië van Lionel Messi zo snel mogelijk door te spoelen. Een overwinning tegen Nederland zou dan wel eens kunnen smaken. De Oranje-defensie hoeft alvast geen rekening te houden met Karim Benzema. De spits van Real Madrid ligt in de clinch met bondscoach Didier Deschamps sinds het afgelopen WK in Qatar. Beide vertellen andere verhalen over de blessure die Benzema opliep tijdens een trainingskamp vlak voor het WK en nadien ook niet meer terugkeerde naar de selectie. Benzema kondigde misnoegd zijn interlandpensioen aan. Wie er wel nog steeds zal bijzijn, is Olivier Giroud. Ondanks zijn 36-jarige leeftijd is Giroud, sinds het WK topschutter aller tijden voor Frankrijk, Les Bleus zeker nog niet beu. “Ik heb de motivatie nog om door te gaan. En fysiek voel ik me ook goed”, aldus Giroud.

Ook de voorhoede bij Nederland zal er niet meteen hetzelfde uitzien. Luuk de Jong (32 jaar) en Antwerp-spits Vincent Janssen (28 jaar) kondigden namelijk hun interlandpensioen aan. Wie de leemtes moet opvullen, wordt een vraagstuk voor Ronald Koeman. Die is terug bondscoach geworden sinds Louis van Gaal er na het WK in Qatar er de brui aan gaf. Koeman haalde in 2019 met Oranje de allereerste finale van de Nations League, die verloren werd van Portugal. Ook plaatste het Nederlands elftal zich onder zijn leiding in 2020 voor het eerst in zeven jaar voor een eindtoernooi.

Het programma van speeldag 1 in de voorrondes van het EK 2024 via Eleven:

Donderdag 23 maart

Vrijdag 24 maart

Zaterdag 25 maart

Mis niks van de kwalificatiecampagne voor EURO 2024 dankzij de zenders van Eleven, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top