Twee op de drie keer negeren gemeenten negatief advies over supermarkt

Nieuws | Er zijn meer supermarkten dan goed is. In twee op de drie gevallen negeren gemeenten een negatief advies van het Vlaamse agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) over een vergunningsaanvraag van een supermarkt. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Door Belga

Deel dit nieuws

Er kwamen vorig jaar 66.302 vierkante meters aan handelsoppervlakte bij. En voor 2023 en 2024 zit er nog eens 50.000 vierkante meter in de pijplijn.

Uit cijfers van Vlaio die parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) opvroeg, blijkt dat te veel. Want wanneer er bij de vergunningsaanvraag van een supermarkt een negatief ­advies volgt van Vlaio, wordt dat in twee op de drie gevallen door de gemeente genegeerd. En dan moeten nog maar enkel supermarkten van meer dan 1.000 vierkante meter oppervlakte een advies aanvragen.

Volgens Koen Vermoesen van Vlaio willen zeker kleinere gemeenten niet in een juridische strijd verwikkeld geraken, en kennen ze de vergunning dus ook toe bij een negatief Vlaio-advies.

Gemeenten denken bovendien dat er meer jobs gecreëerd worden, maar "houden geen rekening met de jobs die elders eventueel wegvallen", zegt zelfstandigenorganisatie Unizo, die pleit voor een detailhandelsplan waarbij de focus ligt op de handelskern van de gemeente.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top