Mathijssen: "Belgisch voetbal heeft lang geprofiteerd van beloften-EK van 2007"

Beloften | Op 21 juni speelt België zijn eerste wedstrijd op het EK voetbal voor beloften tegen Nederland. Er zijn op het EK tickets voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te verdienen. "Dat is uniek, maar het moet geen obsessie zijn. De eerste uitdaging is het winnen van een wedstrijd", vertelde Jacky Mathijssen, coach van de Belgische beloften, maandag op een persmoment in Tubeke.

Door Belga

Deel dit nieuws

België bereikte in 2007 de halve finales van het EK voor beloften, wat een ticket opleverde voor de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Daar werden de spelers van Jean-François De Sart vierde. België moest vervolgens wachten tot 2019 om opnieuw op een beloften-EK te spelen. Dat avontuur eindigde met drie nederlagen in drie wedstrijden. "Het is 15 jaar geleden dat België een wedstrijd won op een U21-toernooi. Dat wordt de eerste uitdaging", aldus Mathijssen. "De tweede zal zijn om te proberen een tweede wedstrijd te winnen en een kwartfinaleticket te pakken. En als je daar eenmaal bent, worden de Olympische Spelen de inzet. En dan... daar durf ik niet aan te denken", lachte Mathijssen. "We mogen niet vergeten dat het Belgisch voetbal twaalf jaar lang, misschien zelfs langer, heeft geprofiteerd van de laatste overwinning op een EK U21 en de kwalificatie voor de Spelen. We tonen de namen die in dat team speelden soms aan de spelers. 'Nu is het aan ons' zeggen, kan voor hen een motivatie zijn."

België neemt het ook op tegen gastland Georgië en Portugal. "We zijn ondergebracht in een moeilijke groep, misschien zelfs de moeilijkste. Toch is het eerste duel geen match van alles of niets", denkt Mathijssen.

De jonge Duivels gaan op stage in Spanje van 21 tot 28 maart. Daar spelen ze tegen Tsjechië (24/03) en Japan (27/03).

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top