Stijn en Hanne Desmet, het gouden duo van de Belgische shorttrack

Sport | Stijn en Hanne Desmet, broer en zus, hebben met hun topprestaties België de laatste tijd definitief op de schaatskaart gezet. Stijn schitterde in Seoel, waar hij net een zilveren medaille heeft gewonnen op de wereldkampioenschappen. Pickx blikt terug op de fenomenale opkomst van dit duo.

Stijn Desmet was vastberaden om een medaille te halen op de wereldkampioenschappen in Zuid-Korea. De twintiger behaalde die zondag na de finale van de 1000 meter. De Europees kampioen moest alleen de Zuid-Koreaan Park Ji Won voor zich laten gaan. Park werd eerder gekroond tot wereldkampioen op de 1500 meter, en won de gouden medaille. Desmet mocht de wedstrijd verlaten met zilver, waarmee Team België als zesde eindigde in de medaillerangschikking.

Hanne Desmet sloot het WK af met een teleurstelling, omdat ze mikte op een medaille maar uiteindelijk met lege handen moest vertrekken. Ze werd zesde op de 1000m en tiende op de 500m, en miste de bronzen medaille op de 1500m met amper 4/1000ste van een seconde. Aan het einde van de kampioenschappen behaalden de Belgen de vierde plaats in de A-finale van de gemengde estafette.

Ballingschap in Nederland

Het was Pieter Gysel, een voormalige shorttracker, die Stijn al opmerkte terwijl hij intensieve training afwisselde met lessen op de middelbare school. Hij werd al snel geselecteerd voor het nationale team en won meteen goud met België op de Olympische Jeugdspelen in 2016. Zijn oudere zus Hanne was minder enthousiast over de sport, maar stortte zich er uiteindelijk serieus op. In het nationale team liet Hanne van zich spreken op het EK van 2019, waar ze de zilveren medaille won op de 3.000m.

Omdat de Belgische schaatsinfrastructuur niet optimaal was, verhuisden Hanne en haar broer naar het Nederlandse Heerenveen, het Mekka van de shorttrack. In de meest prestigieuze schaatshal van Europa, Thialf, konden de broers en zussen dagelijks trainen met atleten van wereldklasse. Onze landgenoten trainen nu vijf jaar mee met het Nederlands elftal en hebben alle tijd om zich te laten inspireren door de knowhow van onze noorderburen.

Ze hebben zich tijdens hun opleiding vertrouwd gemaakt met de positionering, racetactieken en nemen regelmatig deel aan trainingsraces. Als je aan de zijde staat van grote namen als Suzanne Schulting, Yara Van Kerkhof en Xandra Velzeboer is het al een uitdaging om geen vooruitgang te boeken.

Medaillewinst

Deze nieuwe manier van trainen wierp al snel zijn vruchten af. Op het EK van 2020 won Stijn zilver op de 3.000m. Hanne won op de wereldkampioenschappen in 2021 zilver op de 1.000 m. Vorig jaar won de Antwerpse op de Winterspelen in Peking brons op de 1.000 m.

Op het WK 2022 is het de beurt aan Stijn om bronzen medaillewinnaar te worden op de 500m en 1500m. Op het EK in Gdansk wonnen de broers en zussen twee zilveren medailles op de 1500m, twee gouden medailles op de 1000m en een vijfde medaille, zilver, met de gemengde estafette. Iets zegt ons dat dit niet de laatste van hun carrière zullen zijn...