Eerste vlucht met Europese noodhulp aangekomen in oosten van Congo

Nieuws | In het oosten van Congo is vrijdag een eerste vliegtuig geland met Europese noodhulp. De Europese Unie besliste vorige week om een humanitaire luchtbrug in te leggen naar Goma, hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, waar de bevolking zwaar te lijden heeft onder het geweld van onder meer rebellenbeweging M23.

Door Belga

Deel dit nieuws

De luchtbrug krijgt de steun van Frankrijk. De hulp bestaat uit geneesmiddelen, voedingsproducten en andere noodhulp. Het vliegtuig dat vrijdag in Goma landde, kwam uit Denemarken en had 35 ton hulp bij.

Ondanks de aankondiging van een staakt-het-vuren tussen het Congolese leger en de rebellen van M23 blijven de gevechten in het oosten van Congo doorgaan. Bovendien zijn er nog talloze andere gewapende groeperingen actief. Zo goed als alle bevoorradingslijnen naar Goma, een stad van meer dan een miljoen inwoners, zijn afgesneden.

Na een eerder kalme donderdag werden er vrijdag ten westen en ten noorden van Goma weer gevechten gesignaleerd.

Een delegatie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is donderdagavond in Kinshasa aangekomen voor een bezoek van drie dagen aan Congo. Zaterdag en zondag strijkt de delegatie neer in Goma.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top