One day, one goal: Legendarische Roberto Dinamite scoort na ongeziene flipperkast

Voetbal | In 1978 stond het WK in Argentinië op het programma. Brazilië hoopte in het hol van de leeuw de wereldtitel te winnen en ze trokken dan ook met ambitie naar het toernooi. Voor de Braziliaanse aanvaller Roberto Dinamite was er op dat WK een treffer die hij tot aan zijn dood wellicht nooit meer zou vergeten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brazilië werd onderverdeeld in een groep met Oostenrijk, Spanje en Zweden. De Goddelijke Kanaries wonnen een keer en speelden twee keer gelijk, waardoor ze als tweede – achter Oostenrijk – naar de tweede ronde wisten door te stoten. Daarin volgde een tweede groepsfase met gastland Argentinië, Polen en Peru. Brazilië opende met een zege tegen Peru en een gelijkspel tegen Argentinië.

Alles hing af van de laatste wedstrijd tegen Polen, terwijl Argentinië tegen Peru moest spelen. Het zou bij een zege van de twee teams op doelsaldo beslist worden. Argentinië won met 6-0 en de jaren nadien waren er veel geruchten over omkoping. Brazilië won met 3-1 van Polen en greep naast een finaleplaats door een minder goed doelsaldo dan de Argentijnen.

Vierde keer, goede keer

Tegen Polen scoorde Nelinho de 0-1, maar Lato maakte gelijk. Daarna was het aan Dinamite om te knallen. De 1-2 werd gescoord door Dinamite, die het snelst reageerde toen de bal via de paal in zijn voeten belandde. Het doelhout zou een zéér grote rol spelen in de derde treffer van de Brazilianen. Bij een eerste fase van de aanval trof Brazilië de paal, in de rebound werd de lat geraakt.

De bal bleef in Braziliaans bezit en bij een volgend schot op goal spatte de bal uiteen op de paal. Wat een spektakel én pech voor Brazilië, maar Dinamite was goed gevolgd en knalde het leer keihard in de linkerbovenhoek. Vierde keer, goede keer. Een bizar doelpunt, dat de uitschakeling echter niet kon vermijden. Brazilië wist zich echter in de troostfinale tegen Italië wel nog te verzekeren van de derde plaats.

Iconische spits

Dinamite speelde in totaal 38 interlands en daarin maakte hij indruk met 20 doelpunten en 2 assists. Hij speelde voor Vasco Da Gama, FC Barcelona (waar hij maar een half seizoen actief was), Portuguesa en terug Vasco Da Gama. De centrumspits werd een iconische aanvaller in Brazilië. Hij werd een icoon van Vasco Da Gama, waar hij in totaal 708 keer de bal tegen de netten wist te trappen.

Dinamite is tot op vandaag nog steeds de spits die het meest scoorde in het nationaal Braziliaans kampioenschap. Hij tikte daar af op 190 doelpunten. Spits Fred volgt op een tweede plaats met 158 doelpunten. Dinamite was van 2008 tot 2014 ook voorzitter van zijn geliefde club. Op 8 januari 2023 kwam er het tragische nieuws dat Dinamite was overleden aan darmkanker. Hij was 69 jaar.

Fan van deze reeks? Herbekijk dan de subtiele kopbal van Quini tegen België.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top