Brussels Gewest levert vergunning af voor renovatie AB

Muziek | Het Brussels Gewest heeft de bouwvergunning voor de renovatie van de Ancienne Belgique of AB afgeleverd. Dat meldt Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw donderdag. Met die renovatiewerken wil de AB onder andere de band met de buurt versterken en de toegankelijkheid van het gebouw verhogen. Er is een beschikbaar budget van ruim vijf miljoen euro, de start van de werken is voorzien in de zomer van 2023.

Door Belga

Deel dit nieuws

Om de band met de buurt te versterken, komt er onder meer een verbouwingsproject in de Steenstraat, een zijstraat van de Anspachlaan waar de AB ligt. Het is de Vlaamse Gemeenschap, via het departement Cultuur, Jeugd en Media, die instaat voor de financiering en opvolging van het bouwproject.

Met het gebouw in de Steenstraat plaatst de AB ontmoetingen voorop. Het heeft de ambitie om van de AB een open huis te maken. Zo krijgt het nieuwe en vergrote ABsalon een nog actievere en meer veelzijdige publieke functie.

Het nieuwe café-restaurant bovenin het gebouw moet een van de hotspots voor de buurt worden, met zijn daktuinen en grote terras van waar je een panoramisch zicht over de binnenstad hebt.

Om de toegankelijkheid van de grote zaal te verbeteren, wordt een extra doorgang gecreëerd voor toegang tot het eerste balkon in de grote zaal. Er komt ook een aangepaste lift die je zonder begeleiding op alle verdiepingen brengt.

De traphal die alle ruimtes met elkaar verbindt, komt aan de buitenkant van het gebouw maar zal een akoestische behandeling krijgen zodat het geluid niet kan weerkaatsen in de straat. Er is voor gezorgd dat klanten die op het dakterras en in het café-restaurant zitten geen inkijk hebben bij de buren. Daarnaast maakt de AB van de gelegenheid gebruik om de akoestische isolatie van de gemeenschappelijke muur met de aanpalende buren te verbeteren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top