digimeter - Vlaamse jongeren zijn minder 'digital native' dan verwacht

Nieuws | Vlaamse jongeren zijn minder vertrouwd met digitale toestellen en vaardigheden dan van hen wordt verwacht. Dat blijkt uit de Digimeter van onderzoekscentrum imec, die jaarlijks naar de digitale gewoontes van de Vlamingen peilt.

Door Belga

Deel dit nieuws

De Digimeter onderzoekt sinds 2009 hoeveel digitale toestellen de Vlaming heeft, voor wat ze die allemaal gebruikt, hoe het gesteld is met zijn of haar digitale vaardigheden en hoe positief of negatief hij of zij zich voelt tegenover de technologie. De studie gebeurt aan de hand van enquêtes, afgenomen in het najaar van 2022 bij 2.300 Vlamingen, en aan de hand van gegevens van de app MobileDNA, die het gebruik van iemands smartphone gedetailleerd opvolgt.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren het meest positief staan tegenover digitale technologieën. Een goede 70 procent van de 18- tot 34-jarigen geeft aan geïnteresseerd te zijn in digitale technologieën, en 80 procent van hen vindt ermee omgaan gemakkelijk. Die percentages gaan wel met bijna 10 procentpunt achteruit tegenover 2021.

Tegelijk tonen de resultaten dat het aantal 25- tot 34-jarigen dat denkt niet goed genoeg met technologie om te kunnen gaan op professioneel vlak, stijgt van 11 naar 14 procent. Het aantal 18- tot 24-jarigen dat vindt dat nieuwe innovaties zich te snel opvolgen, gaat van 30 naar 38 procent.

"Van jongeren wordt vaak verwacht dat ze helemaal mee zijn met de nieuwe technologieën", vertelt professor nieuwe communicatietechnologieën Lieven De Marez (UGent/imec). "Maar ook voor hen gaat het soms te snel: zaken als de blockchain of de metaverse zijn niet voor iedereen bekend. De mythe van de 'digital native' lijkt te zijn doorprikt."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top