Sporters die zich inzetten voor humanitaire doelen

Sport |

Marshall Munetsi laat de laatste tijd op een positieve manier extrasportief van zich horen. De Reims-speler staat namelijk bekend om de engagementen die hij aangaat naast het veld. Verder zijn er nog andere sporters die zich vrijgevig en solidair tonen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Marshall Munetsi

Munetsi, een voetballer van Zimbabwaanse origine, stelt zich bescheiden op: geen peperdure wagen, een normaal huis en ver weg van de bling bling van sommige anderen. Hij verkiest om jongeren in zijn land te helpen dankzij de “Marshall Munetsi Foundation”. Elke maand doneert Munetsi 20% van zijn salaris aan zijn projecten in Zimbabwe.

“Het zou goed zijn dat zaken veranderen. Het beeld dat voetballers houden van hun Rolex, Lamborghini en Ferrari. Geld is er ook om mensen in moeilijkheden te helpen, mensen die zich geen eten kunnen permitteren of niet voldoende middelen hebben om de school voor hun kinderen te bekostigen”, sprak hij zich uit bij Europe 1.

Marcus Rashford

De aanvaller van Manchester United is een schoolvoorbeeld op vlak van liefdadigheid. In 2019 zette hij al een campagne op poten om voedsel te bedelen aan de daklozen in Manchester. Het geringe effect van de actie zette Rashford evenwel aan het denken. Hij wou hoger mikken en richtte zich tot de organisatie FareShare, die werkzaam is binnen hetzelfde domein.

De Engelse international bracht de organisatie in de media en het effect is onmiddellijk merkbaar: en inzameling leverde 20 miljoen pond op. “De voorbije jaren lagen de maximale donaties door het grote publiek op 200.000 pond”, verklaarde CEO Lindsay Boswell.

Daarnaast tikte Rashford de regering tot drie keer toe op de vingers in verband met voedelschaarste. Dankzij zijn lobbywerk kregen kansarme kinderen gratis maaltijden tijdens de schoolvakanties.

Neymar

De Braziliaanse superster laat zich vaak in negatieve zin opmerken door zijn uitgaansleven, bling bling en steun aan voormalig extreemrechts president Jair Bolsonaro. Toch steunt Neymar ook veel goede doelen.

In 2018 ging hij samen met Lionel Messi een samenwerking aan met Mastercard. Bij elk doelpunt van de spelers werden er 10.000 maaltijden geschonken door de onderneming aan het World Food Programme in de strijd tegen honger en ondervoeding in Zuid-Amerika.

Bovendien doneerde hij 1 miljoen euro aan families met coronaslachtoffers in zijn land. Ook Unicef zou een gelijkaardig bedrag ontvangen hebben van Neymar.

Maria Sharapova

De Russische voormalige nummer 1 in het vrouwentennis domineerde de tennisbanen tijdens haar topjaren en maakte gretig gebruik van de media-aandacht om goede doelen te steunen. Zo was ze van 2007 tot 2016 ambassadrice voor het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties op het Afrikaanse continent.

Voorts deed ze onder meer schenkingen aan de families van de kinderen van de Beslan-gijzelingen en de projecten na Tsjernobyl.

Serge Ibaka

De momenteel clubloze Serge Ibaka heeft zijn beste jaren reeds achter de rug in de NBA. De Congolese Spanjaard liet niet na om zijn geboorteland, de Republiek Congo, van steun te voorzien. Ook Ibaka richtte een eigen fonds op.

Als ambassadeur van Unicef maakte hij 500 dollar over voor elke counter in de play-offs. Vooral in zijn geboortestad Brazzaville toonde Ibaka zich actief met een donatie van 300.000 dollar voor de re-integratie van jongeren op de arbeidsmarkt.

Yuna Kim

Yuna Kim, een ster en misschien wel legende in het kunstschaatsen, schitterde zowel op als naast het ijs. De Koreaanse is goodwillambassadeur van Unicef. "Ik wil mijn positieve persoonlijke ervaring gebruiken om de kinderen in Haïti en de miljoenen kwetsbare kinderen over de hele wereld te helpen”, gaf ze daarover te kennen.

Tijdens haar carrière schonk ze haar inkomsten aan humanitaire doelen zoals de slachtoffers van de tsunami in Japan en Syrische kinderen die in oorlogsklimaat leven. Ze bindt eveneens de strijd aan tegen de genderongelijkheid.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top