One day, one goal: De subtiele kopbal van Quini volstaat niet tegen België op Euro 1980

Voetbal |

In 1980 behaalde België haar beste resultaat ooit op een Europees kampioenschap, vooral dankzij een mooie overwinning op Spanje. Die avond was het echter Spanje dat voor het mooiste doelpunt van de avond zorgde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een nieuwe "gouden generatie" van onder meer doelman Jean-Marie Pfaff, verdedigers Eric Gerets en Walter Meeuws, en spits Jan Ceulemans, ging België vol vertrouwen naar het EK 1980. De verwachtingen waren hoog, want België was in de voorrondes ongeslagen.

Voor het eerst was er een nieuw systeem op het EK, acht ploegen werden verdeeld in twee poules van vier. De winnaars van die poules spelen de finale. De loting is niet mals voor de Duivels, ze komen in een poule met Italië, Spanje en Engeland terecht. Gelukkig houden de mannen van Guy Thys stand tegen de Engelsen, daarna wacht Spanje.

België neemt over 

De Belgen begonnen fel aan de wedstrijd en kort na het kwartier zette Gerets de 1-0 op het bord. Maar in minuut 36 ging François Van der Elst in de fout op de rand van het strafschopgebied. Juanito trapte de vrije trap naar de tweede paal, waar Quini stond. De spits kwam hoger dan wie ook en uit een moeilijke hoek kopte hij de bal langs de Belgische verdediging in de verre hoek.

Zijn zevende doelpunt voor de nationale ploeg leverde de Spanjaarden echter geen punten op. De Duivels panikeerden niet en namen via Julien Cools weer de leiding. Een ideale uitgangspositie voor de beslissende wedstrijd tegen Italië. Tegen de Squadra hielden de Belgen het gelijkspel en plaatsten ze zich voor de finale van het toernooi. De troepen van Guy Thys verloren in de finale met 2-1 van West-Duitsland, nog steeds het beste resultaat van de Rode duivels ooit op een internationaal toernooi. De finale leidde een periode van enkele gouden voetbaljaren in.

Na het EK verliet Quini, na twaalf jaar trouwe dienst, Sporting de Gijón om bij FC Barcelona aan de slag te gaan, met wie hij in 1982 de Europacup voor bekerwinnaars won tegen Standard. Twee jaar later trok hij zich terug uit het internationale voetbal. Met 409 doelpunten in officiële wedstrijden (club en land) blijft hij een van de grootste Spaanse spitsen aller tijden.

Fan van deze serie? Herbeleef dan het waanzinnige doelpunt van Schachner tegen Spanje.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top