Deze sportlui hebben kordaat opgetreden tegen racisme

Sport | Nu de Belgische voetbalwereld een bewustmakingscampagne heeft gelanceerd om het stijgende aantal meldingen van discriminatie en racistische taal op het veld aan te pakken, stelt Pickx enkele sportlui voor die een vuist hebben gemaakt tegen racisme.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jesse Owens

Als eerste zwarte atleet met wereldfaam behaalde Jesse Owens een historische en zeer symbolische viervoudige prestatie op de  Olympische Spelen in Berlijn in 1936, onder het toeziend oog van de Duitse dictator Adolf Hitler. Met zijn zeges ging hij in tegen de racistische theoriën die destijds in Duitsland in zwang waren en die door de zittende regering werden verdedigd. "Niets kan mij tegenhouden," zei de kampioen, die in 1980 op 66-jarige leeftijd overleed. "Geen kleur, geen geld, zelfs geen haat."

Muhammad Ali

Drie jaar nadat hij het wereldkampioenschap zwaargewicht had gewonnen tegen Sonny Liston, kreeg Muhammad Ali veel kritiek omdat hij weigerde zijn dienstplicht te vervullen in het Amerikaanse leger, dat toen betrokken was bij de oorlog in Vietnam. "Geen enkele Vietcong heeft me ooit een n***r genoemd," rechtvaardigde de bokslegende zijn beslissing. Nadat hij gearresteerd en schuldig bevonden werd aan fraude, werd Ali zijn wereldtitel en bokslicentie ontnomen. Hij mocht bijna vier jaar niet meer in een boksring stappen, totdat zijn beroep uiteindelijk ontvankelijk werd verklaard door het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Tommie Smith en John Carlos

Het beeld van twee protesterende zwarte atleten blijft in het collectieve geheugen zitten. In 1968, een paar maanden na de moord op Martin Luther King, hadden de sprinters Tommie Smith en John Carlos net twee medailles gewonnen op de 200 meter tijdens de Olympische Spelen in Mexico City. Toen het Amerikaanse volkslied klonk terwijl ze op het podium stonden, keken de twee atleten naar beneden en staken hun vuist omhoog als verwijzing naar de Black Power-beweging en de Black Panther Party, een bijzonder actieve en radicale beweging op het gebied van zwarte burgerrechten. Dit gebaar kostte hen hun carrière.

Colin Kaepernick

Colin Kaepernick zal je ongetwijfeld kennen als de Amerikaanse footballspeler die de Verenigde Staten in 2016 verdeelde nadat hij weigerde te gaan staan voor het volkslied. De 49ers-ster knielde om te protesteren tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Dit gebaar ging de hele wereld rond en maakte van Kaepernick een sporticoon. Hoewel hij tegenwoordig geen American football meer speelt, blijft zijn gebaar navolging vinden bij vele atleten in alle sporten.

Lewis Hamilton

De Britse Formule 1-coureur heeft ook een prominente rol gespeeld in de strijd tegen racisme. In 2020 werd hij zelfs een belangrijke figuur in de Black Lives Matter-beweging na de dood van George Floyd, door zijn aanwezigheid tijdens Formule 1-wedstrijden te gebruiken voor de strijd tegen racisme en voor meer diversiteit in de autosport. Voor elke Grote Prijs nodigt hij de coureurs uit om naar de grid te komen in zwarte t-shirts, met de woorden "End Racism" of "Black Lives Matter" erop.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top