Artiest van de week: Tsar B schreef met ‘moonman’ een ode aan astronaut Dirk Frimout

Muziek | ‘moonman’ is de vijfde single van het aankomende album van Tsar B: ‘to the stars’, dat vanaf 17 maart zowel digitaal als fysiek verkrijgbaar is. Het nummer is geschreven als een ode aan Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut die naar de ruimte ging 30 jaar geleden. Redenen genoeg om Tsar B deze week in de spotlights te zetten als artiest van de week!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het nieuwe album van Tsar B zal tien nummers tellen, waarvan we eerder al de singles ‘cruel’, ‘trophy’ (feat. Reinel Bakole), ‘auwtch’ en ‘underwater’ te horen kregen. Op 3 maart kwam daar de vijfde single ‘moonman’ bij, de laatste voor de release van het album op 17 maart.

Tsar B is uiteraard de artiestennaam van Justine Bourgeus. Nadat ze podiumervaring opdeed als violiste van de bands Bear Run en School is Cool (waar ze mee stopte in 2016), sloeg ze haar vleugels uit. We kregen haar zangstem voor het eerst te horen op de cover van Amy Winehouses ‘Back to Black’ die ze samen met Oscar and the Wolf maakte voor de soundtrack van de film ‘Black’. De film van Adil El Arbi en Bilall Fallah werd een succes, maar los daarvan werd de single eind 2015 ook grijs gedraaid op de radio. Iedereen wilde meer horen van de betoverende stem van Tsar B.

Meer kregen we met de solo-debuutsingle ‘Escalate’ en opvolgers ‘Golddigger’ en ‘Rattlesnake’. In 2018 volgde dan de uitstekend ontvangen debuutplaat ‘The Games I Play’ en in 2020 kwam nog de EP ‘Unpaintable’ uit.

Filmisch en dansbaar

De muziek van Tsar B laat zich omschrijven als een mengeling van pop, clubmuziek, bezwerende en sfeervolle r&b, filmische ambient klanken en daarbovenop de kraakheldere stem van Bourgeus. Ze is bedreven in het gebruik van synths en moderne muziekproductietools, waarmee ze muziek maakt die tegelijk vertrouwd en nostalgisch klinkt en toch gloednieuw en vooruitstrevend is.

Die combinatie zorgde er al snel voor dat de muziek van Tsar B erg populair werd in de danswereld. Filmpjes met choreografieën op haar muziek hebben miljoenen views verzameld en hielpen zo om de artieste te lanceren tot ver buiten onze landsgrenzen. Ook op het filmische aspect van haar muziek pikt Bourgeus in. Ze is intussen een veelgevraagd filmcomponist en wekte vorig jaar nog de legendarische kookboeken van Salvador Dalí tot leven in de concertfilm ‘Les Diners de Gala’.

Het nieuwe album ‘to the stars’ belooft de aspecten van de veelzijdige artieste samen te brengen. Met ‘moonman’ krijgen we alvast nog een voorsmaakje. Het nummer etaleert Tsar B’s vermogen om een luisteraar te hypnotiseren met een bonkende beat en een zwevende stem. Ze liet zich inspireren door haar herinneringen aan de ruimtereis van de eerste Belgische astronaut Dirk Frimout. “Als kind zag ik deze helden naar de ruimte gaan vanuit een zeer 'technisch'  en ver perspectief. Ik stelde me onlangs de enorme emotionele lading voor van het verlaten van deze aarde, je leven op het spel zetten, en de beschaving van een afstand te aanschouwen”, duidt ze.

Wie Tsar B de komende weken live aan het werk wil zien, komt geen keuzes tekort. Op 15 maart stelt ze het nieuwe album voor in Concertzaak in Mechelen. Op 1 april staat ze op Listen Festival in de AB in Brussel. Op 8 april speelt ze op Push The Button in Oostende. Op 3 mei geeft ze een concert in VIERNULVIER in Gent en op 2 juni staat ze in De Studio in Antwerpen.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top