'Close' als Beste Niet-Engelstalige Film: gaat België na 8 nominaties deze keer wel met een Oscar naar huis?
Door Pickx

Deel dit nieuws
In 1971 mocht België een eerste keer proeven van Oscarmagie toen ons land voor het eerst in zijn geschiedenis genomineerd werd in de categorie ‘beste internationale film’. De eer ging naar de obscure inzending ‘Paix sur les champs’ (‘Peace in the Fields’) van de nu 93-jarige regisseur Jacques Boigelot. Onze vuurdoop werd niet bekroond, want het beeldje ging uiteindelijk naar de Italiaanse misdaadfilm ‘Investigation of a Citizen above Suspicion’.
Daarna was het achttien jaar wachten tot Gerard Corbiau met ‘Le maitre de musique’ (‘The Music Teacher’), een film over een ariawedstrijd tussen tenors, naar Los Angeles mocht afzakken. Ditmaal ging het Deense ‘Pelle the Conqueror’ – tevens Gouden Palm-winnaar – met de Oscar lopen. Ook zijn opvolger, ‘Farinelli: il castrato’, waarin in dezelfde vijver van de klassieke muziek werd gevist, haalde in 1994 de laatste vijf. De film won eerder al de Golden Globe, de prijs van de buitenlandse pers in Hollywood. In de Belgische filmpers waren de meningen over de kwaliteit van ‘Farinelli’ erg uiteenlopend, variërend van een “meesterlijke epoque-evocatie” tot “steriel en langdradig”. Driewerf helaas: alweer ging de Oscar aan de neus van Corbiau voorbij: de Waalse cineast moest toekijken hoe het Russische drama ‘Burnt by the Sun’ met de eer ging lopen.
Iedereen Beroemd!
Tussenin kon Vlaanderen een hoge borst opzetten: in 1992 werd het historische sociale drama ‘Daens’ van Stijn Coninx, destijds nog net geen baron, uitverkoren. Adolf Daens en de werklieden van Aalst moesten echter de duimen leggen voor het weinig impressioninante ‘Indochine’ van Fransman Régis Wargnier.
In 1996 kon de Vlaamse filmwereld dan toch een beetje juichen. De Oscar voor de beste niet-Engelstalige film ging naar 'Antonia' van de Nederlandse Marleen Gorris en er werd destijds bijzonder de nadruk op gelegd dat het om een Nederlands-Belgische coproductie ging. Dat was overigens niet alleen financieel het geval, want naast veterane Willeke van Ammelrooy bestond de cast onder anderen uit de Vlamingen Jan Decleir, Els Dottermans, Dora Van Der Groen en Michael Pas.
Daarna was het weer lang wachten voor een Belgische vertegenwoordiger bij de Oscar voor beste internationale film. Meer bepaald tot 2001 en Dominique Derudderes ‘Iedereen Beroemd!’ (‘Everybody's Famous!’). De cineast uit Leopoldsburg had zich reeds bij voorbaat kansloos geacht tegen de Chineestalige prent ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’, en dat bleek terecht: het historische martial-artsdrama, toen uitgegroeid tot de bestlopende niet-Engelstalige film ooit in Noord-Amerika, maakte zijn favorietenrol helemaal waar.

L'histoire se répète
Een dik decennium later was het de beurt aan Michaël R. Roskam om naar Hollywood af te reizen met zijn debuutfilm ‘Rundskop’ (‘Bullhead’), een indringend drama over de Vlaamse hormonenmaffia met een glansrol voor Matthias Schoenaerts. ‘Rundskop’ was de zesde Belgische film die in de toen 84-jarige Oscargeschiedenis een nominatie veroverde. Maar alweer beet een Belg in het stof in het zicht van het Oscarpodium: dit keer was de Iraanse favoriet ‘A Separation’ de partypooper voor de Belgen.
Twee jaar later volgde met ‘The Broken Circle Breakdown’, een hartverscheurende film over een romance die langzaam versplintert, een herkansing. Het aangrijpend drama van Felix van Groeningen vertelt het verhaal van tattooartieste Elise (Veerle Baetens) en banjospeler Didier (Johan Heldenbergh), die verliefd worden ondanks hun volledig verschillende karakters. Elise sluit zich als zangeres aan bij het bluegrass-bandje van Didier. Hun relatie wordt danig op de proef gesteld wanneer hun dochter Maybelle ziek wordt en overlijdt.
Maar ook deze nieuwe Oscarnominatie kon niet verzilverd worden: de gedoodverfde Italiaanse favoriet ‘La Grande Bellezza’, een moderne visie op de thema's van ‘La Dolce Vita’ van Fellini, kaapte het beeldje weg. De prijsvogel legt de nadruk op de leegheid van de hedendaagse consumptiemaatschappij en vertelt het verhaal van een knappe man, een succesvolle journalist met een onweerstaanbare charme, die zijn ontzetting verbergt achter een cynische en gedesillusioneerde houding en een bittere, klare kijk op de wereld.

Winstkansen
Anno 2023 is ‘Close’, de tweede langspeelfilm van Lukas Dhont, dus genomineerd voor een Oscar in de categorie beste buitenlandse film. ‘Close’, over een hechte vriendschap tussen twee 13-jarige jongens, neemt het op tegen ‘Argentina, 1985’ (Argentinië), ‘All Quiet on the Western Front’ (Duitsland), ‘The Quiet Girl’ (Ierland) en ‘EO’ (Polen). In 2018 was Dhonts debuutlangspeelfilm ‘Girl’ ook al de Belgische inzending voor de Oscars, maar hij haalde toen de shortlist niet.
De geschiedenis dreigt zich weer te herhalen, want ook nu zal de Belgische Oscardroom wellicht uiteenspatten in het zicht van het podium in het Dolby Theatre in Hollywood. Zowel filmcritici als bookmakers dichten de beklijvende Duitse oorlogsfilm ‘All Quiet On The Western Front’, over een Duitse vriendenbende die ondergedompeld wordt in de gruwelen van de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog, immers de grootste winstkansen toe. De Britse filmprijzen BAFTA’s bevestigen die favorietenrol: de Duitse Oscarinzending, een nieuwe verfilming van het beroemde boek van Erich Maria Remarque, won daar de award voor beste film. Sinds 2000 is dat al negen keer een indicatie voor Oscarwinst drie weken later. De film won ook nog in zes andere categorieën.
“‘Close’ werd door de Amerikaanse vakbladen echt lang gezien als één van de grootste kanshebbers”, aldus cultuurjournalist Ewoud Ceulemans in De Morgen. “Die positie is de film intussen wel kwijt, die gaat nu naar ‘All Quiet on the Western Front’. Die film heeft ook Oscarnominaties in acht andere categorieën, waaronder die voor ‘Beste Film’.”
“Het goede aan ‘Close’ is dat het gaat over een redelijk herkenbaar en universeel verhaal over vriendschap”, overloopt Ceulemans de sterke punten van de Belgische Oscarkandidaat. “Daarbij komt wel dat ze in de Verenigde Staten ook wel houden van de Grote Onderwerpen, met hoofdletter. Dan staat de Eerste Wereldoorlog zeker hoog op het lijstje. Zo heeft enkele jaren geleden ‘Son of Saul’ gewonnen, een Hongaarse film over het leven in het concentratiekamp van Auschwitz.”
Daarnaast viel een andere concurrent, ‘Argentina, 1985’, eerder dit jaar al in de prijzen op de Golden Globes – toch ook een stevige graadmeter voor de Oscars. De Argentijnse film versloeg zijn Oscarconcurrenten ‘All Quiet on the Western Front’ en ‘Close’ in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’. De overige concurrentie, het Poolse ‘EO’ en de allereerste Ierse Oscarnominatie in deze categorie, het verrassende ‘The Quiet Girl’, krijgen bij de bookmakers weinig kansen op een Oscar toegedicht.
De winstkansen van ‘Close’ zijn dus laag en de verwachtingen zijn dan ook navenant. Desalniettemin kan België bogen op acht Oscarnominaties in 52 jaar: da’s op zich al een hele prestatie voor zo’n klein (film)land.
De 95ste editie van de Oscars vindt plaats op 12 maart.

Meest gelezen
-
1
Films
Lynn Van Royen over 'Arcadia': “Ik hoop dat we ons durven verzetten als onze maatschappij ooit in die richting evolueert"
-
2
Nieuws
Expositie 'Happiness' op Kunstberg in Brussel wil bezoekers onderdompelen in kunst
-
3
Films
Deze nevenpersonages hebben echt 'main charachter energy'
-
4
Nieuws
Aantal slachtoffers van tropische storm Freddy loopt op tot 676 in Malawi
-
5
Series
Dit heeft Pickx+ voor jou in petto in april
Lees meer over Films
-
Dit heeft Pickx+ voor jou in petto in april
Zoals elke maand heeft Pickx+ weer heel wat nieuw kijkvoer klaarliggen. Met beklijvende documentaires en vertrouwde, huisgemaakte reeksen valt er komende maand weer heel wat te beleven op deze zender.
-
Lynn Van Royen over 'Arcadia': “Ik hoop dat we ons durven verzetten als onze maatschappij ooit in die richting evolueert"
Met de futuristische prestigereeks ‘Arcadia’ zet actrice Lynn Van Royen zich nog maar eens vol in de schijnwerpers. Na eerder glansrollen in topreeksen als ‘Beau Séjour’ en ‘Tabula Rasa’ koos ze opnieuw voor een project dat de vertrouwde Vlaamse fictie overstijgt.
-
Deze nevenpersonages hebben echt 'main charachter energy'
In films en tv-series zorgen secundaire personages graag voor wat extra drama, om zich toch even de hoofdrol te voelen. Pickx vertelt je meer over de personages die telkens weer de show stelen als ze in beeld komen.
-
Nieuwe film van Scorsese geselecteerd voor Cannes
'Killers of the Flower Moon', de nieuwe film van regisseur Martin Scorsese met acteurs Leonardo DiCaprio en Robert De Niro, is geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. Het is niet bekend of de film deel zal uitmaken van de Officiële Competitie.
-
‘Wellmania’ op Netflix: de zoektocht naar welzijn van Celeste Barber
De Australische comedienne Celeste Barber speelt de hoofdrol in ‘Wellmania’, een nieuw comedydrama dat sinds enkele dagen op Netflix prijkt. Net zoals het vorige werk van de actrice gaat de serie over thema’s als body positivity en je goed voelen in je vel. Pickx geeft je alles mee wat je moet weten over de serie.
-
De bekende koppen in het tweede seizoen van ‘The Missing’, nu op Pickx+
Het tweede seizoen van de mysterieuze anthologieserie ‘The Missing’ is binnenkort te zien op Pickx+ en in de op aanvraag-catalogus van de tv-optie Pickx Mix. In het eerste seizoen speelden James Nesbitt en Frances O’Connor de hoofdrollen, het tweede pakt uit met een nagenoeg nieuwe cast. Een overzicht.
-
Pickx blikt terug op de beste momenten uit maart
Time flies when you're having fun! De klok is ondertussen een uurtje verder gedraaid en volgens de kalender zitten we in het begin van de lente. Dat wil zeggen: maart loopt op zijn einde. Alvorens we in april duiken, zet Pickx nog even de hoogtepunten van de afgelopen maand op een rijtje.
-
Christopher Walken op tram 8: de glansrollen van de Oscarwinnaar
De Amerikaanse acteur Christopher Walken blaast vandaag tachtig kaarsjes uit. Naar aanleiding van deze heugelijke mijlpaal lijst Pickx de vijf beste rollen op in de rijke carrière van deze Oscarwinnaar.
-
Dit moet je weten over het nieuwe seizoen van ‘Blind Gekocht’: winnares ‘Huizenjagers’ vervangt makelaar Béa
Vanaf donderdag 6 april kan je op Play4 opnieuw terecht voor een seizoen van ‘Blind Gekocht’. Na het succes van de eerste vier seizoenen werkt de zender al sinds april 2022 aan een vervolg, want de oproep voor nieuwe kandidaten ging toen al online. Maar wat is er nieuw dit jaar? En hoe zoek je een huis in tijden van een economische crisis? Pickx zocht het voor je uit.
-
‘The Power’, een langverwachte serie die het patriarchaat uitdaagt
Op Prime Video is nu de nieuwe serie ‘The Power’ te zien, gebaseerd op de roman van Naomi Alderman. In deze reeks zien we hoe tienermeisjes over de hele wereld plots elektrische superkrachten ontwikkelen, een fenomeen dat de maatschappij op zijn kop zal zetten.
-
Acteur Johan Leysen is op 73-jarige leeftijd overleden
De acteur Johan Leysen is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de VRT.
-
Acteur Johan Leysen is op 73-jarige leeftijd overleden
-
‘Brian Wilson: Long Promised Road’ (Canvas): het geniale brein achter The Beach Boys
Canvas zendt vanavond ‘Brian Wilson: Long Promised Road’ uit, een documentaire gewijd aan de legendarische songwriter en medeoprichter van The Beach Boys. Pickx serveert een ‘best of’ van Wilsons songschrijfkunsten, die de iconische Amerikaanse surfrockband op een golf van populariteit deed surfen.
-
Het einde van huidige DC Extended Universe nadert: deze films komen er nog aan!
Vrijdagavond 31 maart kan je op Play4 kijken naar ‘Wonder Woman’. De film komt voort uit de superheldenreeks van DC Extended Universe, maar daar staan grote veranderingen op til. Met de komst van een nieuw management wil de franchise komaf maken met het verleden waarin films tegenvallende resultaten lieten optekenen. Pickx vertelt je meer over wat we al weten over de veranderingen en aankomende films.
-
5 keren dat een Celine Dion-nummer de show stal in een film of serie
Vandaag vieren we feest, want niemand minder dan Celine Dion mag 55 kaarsjes uitblazen. De wereldberoemde nachtegaal heeft een heel resem hits op haar naam staan en ter ere van haar verjaardag schijnt Pickx een licht op die nummers die de show stalen op televisie of in een film.
-
Dit zijn de beste personages uit het tien jaar oude ‘Orphan Black’
Tien jaar geleden werd er met ‘Orphan Black’ een gloednieuwe sciencefictionserie op de wereld losgelaten. De reeks kreeg vijf seizoenen en bleek een schot in de roos te zijn. Ter gelegenheid van de verjaardag van ‘Orphan Black’ lijst Pickx enkele van de vele interessante personages op die deze serie zo goed maakte.
-
Maak je klaar voor de verjaardagseditie van het Millenium Festival
Van 26 maart tot 6 april wordt in verschillende bioscopen in Brussel de 15e editie van het Milleniumfestival gehouden, dat documentaires promoot. Pickx vertelt je er meer over.
-
Dit wist je vast nog niet over Tim Burtons 'Beetlejuice'
In 1988 kwam een van Tim Burtons grootste klassiekers uit: 'Beetlejuice'. De film gaat over het overleden echtpaar Adam en Barbara, die een poging doen de familie af te schrikken die in hun oude huis is getrokken. Als dat niet lukt, roepen ze de hulp in van de ondeugende geest Beetlejuice. Pickx vertelt je wat je waarschijnlijk nog niet wist over de film.
-
Quentin Tarantino wil in de herfst "tiende en laatste" film opnemen
De Amerikaanse filmregisseur Quentin Tarantino is van plan om de tiende film, de laatste van zijn carrière, "in de herfst" op te nemen. Dat zei hij woensdag tijdens een interview in Parijs.
-
Win met de film ‘Oeps! Kids Overboord’ 4 tickets voor ZOO Antwerpen
‘Oeps! Kids Overboord’ is geïnspireerd op het verhaal van de Ark van Noah. De film volgt de avonturen van Finny en Leah die samen op een boot zitten met hun voedselvoorraad. Naar aanleiding van de release van de film in de on demand-catalogus van Proximus Pickx geven we niet alleen 2 x 4 tickets weg om met het gezin naar ZOO Antwerpen te trekken, maar ook 10 keer het gezelschapsspel ‘Doe een dier na’. Succes!