Club Brugge heeft de beste Vanaken nodig om te stunten tegen Benfica

UEFA Champions League |

Club Brugge staat voor een zware opdracht in Lissabon: tegen Benfica moet het een 0-2 achterstand goedmaken om zich te kwalificeren voor een historische kwartfinale in de Champions League. Om dat mirakel te realiseren rekent blauw-zwart op de allerbeste Hans Vanaken. Maar de aanvoerder zoekt al een heel seizoen naar zijn beste vorm, wat is er aan de hand?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Weet je het nog? Die beginperiode van Hans Vanaken (30) bij Club Brugge, toen hij net overgekomen was van het bescheiden Lokeren en er met Victor Vázquez al een stilist rondliep op het middenveld van blauw-zwart. Twee van die fijnbesnaarde spelverdelers was te veel van het goede, dus moest er gekozen worden tussen beide. Vanaken bloeide pas helemaal open toen de Spanjaard in 2016 verkocht werd aan Cruz Azul. En de rest… is geschiedenis.

De Limburger werd -samen met Ruud Vormer- de patron en het gezicht van het new look Club Brugge onder het bewind van het bestuursduo Bart Verhaeghe-Vincent Mannaert. Een Club dat de scepter overnam van Anderlecht als succesvolste ploeg van het land en sinds de komst van Vanaken liefst vijf keer landskampioen werd. Tweemaal werden zijn persoonlijke prestaties ook bekroond met een Gouden Schoen, in 2018 en 2019.

Mindere vorm

Flash forward naar 2023. Nog steeds is Vanaken onbetwistbaar bij Club, maar zijn invloed op het spel is kleiner geworden. Heeft het te maken met de vele trainerswissels? Met zijn gemiste transfer naar West Ham United afgelopen zomer (en de zomer daarvoor)? Met een minder vorm? Het vaderschap? Of mist hij zijn maatje Vormer?

Wellicht is het juiste antwoord een samenraapsel van al die vragen. Analisten opperden recent nog dat de verminderde invloed van Vanaken samenvalt met de komst van Noa Lang in 2020. De Nederlandse dribbelaar is immers ook een speler die de bal graag voelt en laag komt ophalen. Waardoor hij eigenlijk voor de voeten loopt van Vanaken en ervoor zorgt dat die minder aan de bal komt.

Een probleem dat ook de nieuwe coach Scott Parker is gaan beseffen: tegen AA Gent posteerde hij Lang daarom weer op links, in plaats van als valse negen. Ook koos hij ervoor Casper Nielsen als zes voor de verdediging uit te spelen, en niet langer Onyedika, die vaak als eerste aanspeelpunt fungeert voor de verdedigers maar dan de neiging heeft al te routineus naar de buitenkanten te passen. Waardoor Vanaken te weinig ballen ontvangt.

Opstaan tegen Benfica

Een tweede aspect is dat Vanaken een man is die baat heeft bij veel beweging en lopende mensen rond hem. Ploegmaats die meedenken, zodat hij in één tijd kan spelen of doorsteekpassjes kan versturen. Die twee kwaliteiten van hem zien we steeds minder terug, wellicht ook door de vele personeelswissels rond hem in de ploeg. Zo is het voor Vanaken, na jaren van stabiliteit, opnieuw zoeken naar chemie en evenwicht op het middenveld. Naar de voor hem zo belangrijke automatismen.

Misschien moet Parker dan ook maar aan die tandem met Nielsen op de zes vasthouden in de terugwedstrijd van de achtste finales in de Champions League tegen Benfica. Gekoppeld aan Mats Rits, ondertussen ook een routinier bij Club. Club moet in Lissabon een 0-2 achterstand goedmaken en heeft er alle baat bij dat zijn kapitein en strateeg dan kan uitblinken in het Estadio da Luz.

Sowieso behoudt Vanaken ten allen tijde een van zijn grootste kwaliteiten: efficiëntie voor doel. Als geen ander weet de Limburger wanneer en waar hij positie moet kiezen in het strafschopgebied. Zowel met het hoofd als met de voet is hij een gevaarlijk heerschap voor doel. Een garantie op belangrijke goals ook. Ondanks een ‘minder seizoen’ zit Vanaken toch alweer aan 9 goals. Enkel in de CL wilde het nog niet lukken. Dinsdagavond dan maar tegen Benfica?

De terugwedstrijden van de achtste finales op Pickx+ Sports:

Dinsdag 7 maart

Woensdag 8 maart

Volg de UEFA Champions League, inclusief de terugwedstrijd van de 1/8ste finales tussen Benfica en Club Brugge op dinsdag 7 maart, exclusief in het Nederlandstalig tv-aanbod, met de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Meer nieuws:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top