Hoe wordt 'The Mandalorian' gemaakt?
Door Pickx

Deel dit nieuws
Het eerste seizoen van de serie ‘The Mandalorian’ werd, na heel wat hype bij de superfans, op applaus onthaald. De reeks is net zoals de originele films een ruimte-opera met wortels in de western- en samoeraifilms van weleer. Showrunner Jon Favreau (die ook de leiding kreeg over pakweg ‘Iron Man’) liet verstaan dat het net dat was dat hem zo aantrok in het project. En het bracht op, want de serie was een waar succes. De makers van de eerste twee seizoenen mochten samen al maar liefst veertien Emmy Awards in ontvangst nemen. Logisch dus dat het derde seizoen aandachtig gevolgd wordt.
In dat derde seizoen keert de premiejager Din ‘Mando’ Djarin (Pedro Pascal) samen met Grogu, a.k.a. Baby Yoda of The Child, terug naar de planeet Mandalore in een poging om goed te maken dat hij tegen de regels in ging. In afwachting van de ontwikkelingen in het nieuwe seizoen, keken we eens hoe de serie gemaakt wordt.
Het kostenplaatje
George Lucas speelde al sinds 2009 met het idee om een live actionserie te maken die zich in het ‘Star Wars’-universum afspeelt, maar het project werd uiteindelijk opgeborgen omdat het gewoonweg te duur leek om uit te voeren. In 2012 werd zijn bedrijf Lucasfilm verkocht aan Disney, wat ervoor zorgde dat er ineens wel financiële ruimte was voor een dergelijk risico. En die ruimte was nodig, want naar verluidt kostten de afleveringen van de eerste seizoenen gemiddeld 13 miljoen dollar om geproduceerd te worden.
Een astronomisch bedrag, maar ook geen onlogisch cijfer, aangezien de twee eerste seizoenen in totaal 16 afleveringen tellen en elke aflevering bijna een uur aan cinemawaardige beelden bevat. Ter vergelijking: ‘Star Wars: The Force Awakens’ kostte zo’n 306 miljoen en is slechts 138 minuten lang. Qua waar voor je geld kan de productiekost van ‘The Mandalorian’ dus tellen.
Wat de prijs ook omhoog zal hebben gedreven, is het feit dat Jon Favreau opteerde om voor elke aflevering een andere grote naam te laten regisseren. Zo regisseerden Taika Waititi (‘Jojo Rabbit’), Bryce Dallas Howard (voornamelijk bekend als actrice), Peyton Reed (‘Yes Man’), Rick Famuyiwa (‘Confirmation’) en Robert Rogriguez (‘From Dusk till Dawn’) elk een of meerdere afleveringen, om maar enkele regisseurs te noemen.
De effecten
Wie een monster of alien in een film wil laten opdraven, kiest tegenwoordig veelal voor computergegenereerde beelden. Die zijn tegenwoordig zo hoogstaand dat het verschil met het echte werk bijna niet te merken is. Maar, moeten de makers van ‘The Mandalorian’ gedacht hebben, er gaat toch niets boven een goede pop. Grogu, oftewel The Child, is misschien wat opgesmukt met CGI, maar is voornamelijk in beeld gebracht met een pop. Of moeten we zeggen: een animatronic, die door een team van specialisten zo realistisch mogelijk bestuurd wordt. Die pop alleen al zou volgens Favreau zo’n 5 miljoen dollar gekost hebben.
Daarnaast maakten de makers van ‘The Mandalorian’ gebruik van andere visuele trucjes. Industrial Light & Magic (ILM), de legendarische speciale effectenstudio die opgericht werd door George Lucas, ontwikkelde een nieuwe technologie die StageCraft genoemd wordt en voor het eerst gebruikt werd voor 'The Mandalorian'. Daarbij worden grote LED-schermen gebruikt op een binnenset om de omgeving tot leven te wekken. Die vervingen de traditionele greenscreens op de set van de serie en worden gezien als een betere manier om een computergegenereerde achtergrond in het beeld te verwerken. De technologie wordt intussen gebruikt op tal van film- en televisiesets, zoals die van ’House of the Dragon’, ‘How I Met Your Father’, ‘The Lion King’ en ‘The Batman’.
Ontdek 'The Mandalorian' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Meest gelezen
-
1
Muziek
Bewonder het oeuvre van housepionier Laurent Garnier in 'Off the Record'
-
2
Series
‘Condor’ en de terugkeer van de 70s thriller
-
3
Films
Wist jij dit al over ‘Isle of Dogs’ (2018)?
-
4
Nieuws
Vijf redenen waarom ‘RRR’ een must-see is
-
5
Nieuws
Proces RSC Anderlecht tegen journalist Jan Hauspie wordt in maart 2024 gepleit
Lees meer over Series
-
‘Condor’ en de terugkeer van de 70s thriller
De tijd is meer dan rijp voor thrillers over grote complotten en corrupte overheden, een onderwerp dat vooral in de jaren 70 erg populair was in de cinemazalen. Maar tegenwoordig zijn die verhalen niet zozeer in filmvorm te vinden, maar wel op het kleine scherm. Dat bewijst ook de serie ‘Condor’, die vanaf 23 maart te zien is op Pickx+ en te vinden is in de op aanvraag-catalogus van Pickx Mix.
-
‘Assisen’: hoe zal de jury oordelen?
Kijkers hebben nog even de tijd om te stemmen over de uitkomst van het Play4-programma ‘Assisen’. Woensdagavond komt de aflevering op de buis waarin het verdict van de jury valt over de schuld of onschuld van Eveline Van Laecke – een aflevering waarvan twee versies zijn opgenomen naargelang de stemming. We overlopen nog even de denkpistes van de speurders.
-
De horror, de horror! Griezelen met Edgar Allan Poe
Lang voordat horror als filmgenre werd uitgevonden, schreef Edgar Allen Poe er al over. Naar aanleiding van de release in Pickx Mix van de Poe-adaptatie ‘Raven’s Hollow’ zet Pickx enkele tv-series op een rij die gebaseerd zijn op het bloedstollende werk van de Amerikaanse grootmeester van het griezelverhaal.
-
Issam Dakka is Sami in de nieuwe reeks ‘Dertigers’: “Onzekerheid blijft mijn grootste uitdaging”
Sinds vorige week staat de nieuwe reeks ‘Dertigers’ op VRT MAX waarin we het leven van een geheel nieuwe vriendengroep volgen. Issam Dakka speelt de rol van Sami, die in de eerste aflevering zijn dertigste verjaardag viert en als uitbater van een fietsenwinkel de lijm is van de vriendengroep. Wij spraken met de acteur over het nieuwe seizoen van de populaire reeks. “Ik vond gebarentaal leren gemakkelijker dan op een koersfiets rijden”, zegt hij.
-
Maak kennis met de cast van ‘Arcadia’, de duurste reeks ooit in de Lage Landen
“Gewaagd, ambitieus, onbeschaamd internationaal, met spectaculaire decors en locaties”: Vlaamse media schuwen de straffe woorden niet voor de peperdure, semifuturistische prestigereeks ‘Arcadia’, van Vlaams-Nederlandse makelij. De visueel indrukwekkend serie kan bogen op een Vlaams-Nederlandse sterrencast. Pickx stelt die aan jou voor.
-
Minx: een gewaagde comedy met meer om het lijf dan alleen maar ‘male frontal nudity’
Op zondag pakt Canvas uit met de tiendelige HBO-comedyreeks ‘Minx’. Je bent gewaarschuwd: het wemelt van de naakte mannen in deze serie. Maar los daarvan is het gewoon ook een goeie comedy die meer om het lijf heeft dan alleen maar male frontal nudity.
-
Wat kunnen we verwachten van het laatste seizoen van 'Cobra Kai'?
Nostalgie in overvloed morgen, want VTM 3 haalt ‘The Karate Kid III’ nog eens van onder het stof, de derde film uit de inmiddels gigantische Karate Kid franchise. Na vijf films was het in 2018 tijd voor de spin-off serie ‘Cobra Kai’. De populaire serie kondigde recent een zesde en laatste seizoen aan. Wat kunnen we verwachten? Pickx zocht het uit.
-
ARON, acteur en zanger, treedt voor het eerst op in België
Vandaag, op 17 maart, speelt de Spaanse hiphopartiest ARON voor de allereerste keer een concert in België. Niet bijster opmerkelijk, tot je hoort dat ARON de artiestennaam is van Arón Piper, die vooral bekend is als acteur in de zeer populaire tienerdramaserie ‘Elite’ op Netflix.
-
Dit is de nieuwe vriendengroep die je vanaf nu in 'Dertigers' kan volgen
Vanaf maandag kan je op Eén naar een nieuw seizoen van 'Dertigers' kijken. De succesvolle reeks geeft je deze keer een blik op het leven van een volledig nieuwe vriendengroep en daarom stellen we je de "nieuwelingen" even voor.
-
De opmars van Brits toptalent Cynthia Erivo
De zeer getalenteerde Britse actrice Cynthia Erivo is nu te zien in de gloednieuwe film ‘Luther: The Fallen Sun’ op Netflix, de verderzetting van de serie waarin Idris Elba de hoofdrol speelt. Wie het awardscircuit in de gaten houdt, weet al langer dat Erivo een nieuwe ster aan het Hollywoodfirmament is. Voor wie nog niet helemaal mee is, lijsten we even haar belangrijkste rollen tot nu toe op.
-
Is ‘Luther: The Fallen Sun’ even spannend als de serie?
Vanaf vandaag kan je op Netflix naar de thriller ‘Luther: The Fallen Sun’ kijken met de Britse acteur Idris Elba in de hoofdrol. Elba was eerder al te zien in de vijf seizoenen van de gelijknamige serie ‘Luther’, maar wil dat ook zeggen dat de film op de serie lijkt? Pickx trok uit op onderzoek.
-
Hoe ‘The Undoing’ afwijkt van het bronmateriaal
Op Play4 kan je vanaf vandaag kijken naar de miniserie ‘The Undoing’, die bij de lancering van Streamz gold als een van de stokpaardjes van de streamingdienst. De HBO-reeks is gebaseerd op de roman ‘You Should Have Known’ van Jean Hanff Korelitz, maar er zijn enkele zeer belangrijke verschillen te bemerken tussen dat boek en de serie. Een overzicht.
-
‘Luther: The Fallen Sun’: in deze films en series heeft Idris Elba nog geschitterd
Sinds kort kun je op Netflix naar de thriller ‘Luther: The Fallen Sun’ kijken met de Britse acteur Idris Elba in de hoofdrol. Elba staat al enkele jaren te boek als een geweldige acteur die al in enkele uitstekende films en series heeft meegespeeld. Welke dat zijn, lees je hier.
-
Eén pakt uit met nieuwe seizoenen van drukbekeken programma's
Het wordt een drukke week voor kijkers van Eén, want de komende dagen worden op de zender gloednieuwe seizoenen van populaire programma’s gelanceerd. Het tweede seizoen van ‘De wonderjaren’, het vierde seizoen van ‘Château Planckaert’ en het vijfde seizoen van ‘Dertigers’, met een gloednieuwe cast, komen allemaal op je af. Een overzicht.
-
Waarom verbreekt 'The Last of Us' de vloek van mislukte bewerkingen van videogames?
Een vloek? Welke vloek dan? Wel, denk maar aan 'Resident Evil', 'Assassin's Creed', 'Mortal Kombat', 'Super Mario Bros' of 'Monster Hunter'. We kunnen gerust stellen dat er meer dan een kleine vloek lijkt te rusten op films die zijn gebaseerd op populaire videogames.
-
Wat je in maart gezien moet hebben op Disney+
De catalogus van streamingdienst Disney+ wordt in maart naar goede gewoonte aangevuld met enkele titels die zeker een plekje op je watchlist verdienen. Dit zijn onze kijktips van de maand op Disney+.
-
'Waar is Elke Wevers?', een nieuwe truecrimereeks over een mysterieuze verdwijningszaak
Op 9 december 2010 verdween de 32-jarige Elke Wevers. Sindsdien ontbreekt elk spoor. Tot op vandaag blijft haar verdwijning een mysterie. Haar familie en speurders tasten nog steeds in het duister. Maandagavond kan je kijken naar de truecrimereeks 'Waar is Elke Wevers?', waarin deze zaak uitgebreid wordt behandeld.
-
‘De Mol’: dit weten we al over het nieuwe seizoen
Op zondag 19 maart is het zover: dan is de mollenjacht officieel geopend en schiet Vlaanderens favoriete speurtocht weer uit de startblokken. Voor het elfde seizoen heeft de mol zijn holletje gegraven in de Verenigde Staten, meer bepaald in Arizona. Pickx blikt vooruit op de mollenjacht in de Far West.
-
Dit zijn de hoogtepunten uit vijftien jaar ‘The Graham Norton Show’
Onlangs maakte het Eurovisiesongfestival bekend wie de finale van de liedjeswedstrijd in Liverpool zal presenteren. Dat worden Hannah Waddingham, Alesha Dixon, Julia Sanina en Graham Norton. Laatstgenoemde is sinds 2007 presentator van de Britse talkshow ‘The Graham Norton Show’, waarin beroemdheden van allerlei pluimage plaatsnemen op de sofa van de komiek. Pickx bundelde voor jouw vermaak de vijf beste afleveringen van de talkshow.
-
Aidan keert terug in 'And Just Like That...' seizoen 2, wie zijn de grote liefdes van Carrie?
‘And Just Like That…’, de spin-off van het hyperpopulaire ‘Sex and the City’, krijgt binnenkort een tweede seizoen. Daarin zou Aidan Shaw, een van de belangrijkste exen van Carrie, een terugkeer maken. Wij blikken even terug op de grote relaties van Carrie in ‘Sex and the City’, zodat je weer helemaal mee bent.