De kijk van Pelic: "RWDM is nu zelf haar grootste tegenstander geworden"

Challenger Pro League | Vanaf het komende weekend gaan we via tien play-offduels op zoek naar een opvolger voor KVC Westerlo. Wie volgt de Kempenaars op als de kampioen van 1B en mag volgend seizoen gaan aan de slag op het hoogste niveau? We wikken en wegen de titelstrijd met de deskundige hulp van Vedran Pelic.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pelic was jarenlang een van de smaakmakers bij KVC Westerlo en bleef ook na zijn carrière trouw aan de Kemphanen. De Bosniër was maar liefst 13 jaar (en meer dan 270 wedstrijden) actief in de technische staf van de vorige kampioen en is ook na de promotie van Westerlo 1B op de voet blijven volgen. Hij is dan ook de geknipte man om de titelstrijd in 1B te analyseren.

Vorige week voorspelde Pelic dat de wedstrijden tegen de U23-teams en Lierse van doorslaggevend belang gingen zijn om de kampioen te bepalen en dat bleek ook al meteen tijdens de eerste speeldag. Beveren en Beerschot lieten punten liggen tegen Club NXT en RSCA Futures terwijl RWDM zich tot winnaar van het weekend kroonde door van Lierse te winnen.

Koud gepakt

"Ik wist wel dat de beloftenteams bevrijd gingen spelen, maar dat Beveren met zo'n zware cijfers zou verliezen bij Club NXT was toch ook wel een verrassing", opent Pelic. "Beveren had wel op voorsprong kunnen komen in die match en dan zou het allicht een heel ander verhaal geworden zijn. Dan kon de ietwat trage verdediging wat lager gaan spelen tegen de kwieke spitsen van Club NXT; maar nu moesten ze net het omgekeerde doen. Ze moesten hoog gaan staan en werden daarbij dan koud gepakt door Club NXT. Wat een wereldgoal trouwens van Romeo Vermant! Dat was hét moment van de eerste speeldag."

Door de nederlaag van Beveren kon Beerschot wat dichter bij de top twee aanschurken, maar ook dat liep niet zoals voorzien. "Beerschot kon haar spel niet opdringen aan RSCA Futures. De match kon wel alle kanten op, maar je zag toch dat er een bepaald gemis aan creativiteit en vertrouwen was bij de Antwerpenaren. Dat is niet onlogisch natuurlijk. Ze komen uit een mindere periode en dan kan je niet verwachten dat het vertrouwen plots helemaal terug is bij de start van de play-offs."

En dus kwam RWDM als grote overwinnaar uit speeldag 1; want zij wonnen wél en bouwden zo hun voorsprong nog wat verder uit. "RWDM deed wat het moest doen. Ze wonnen zakelijk, maar verdiend van Lierse. Je ziet dat ze een ploeg zijn die vol vertrouwen zit. Achterin staan ze ijzersterk met het complementaire duo O'Brien - Le Joncour en voorin hebben ze veel balvaste, snelle spelers die sterk zijn in een 1 tegen 1. Ze zijn moeilijk verdedigbaar en ze beheersen de verschillende facetten van het moderne voetbal."

Valkuilen

Toch ziet Pelic nog valkuilen voor de competitieleider. "Ze zijn nu zelf hun grootste tegenstander geworden. Zes punten voorsprong met nog negen matchen te gaan... Bovendien hebben ze drie matchen meer gewonnen dan Beveren waardoor ze eigenlijk 7 punten voorstaan. Ze gaan vooral rustig moeten blijven en hun job blijven doen."

Te beginnen met de clash op de Freethiel, waar concurrent Beveren al meteen de laatste titeltroeven op tafel moet gooien. "Beveren speelt komend weekend al met het mes op de keel. Ze hebben geen foutenmarge meer en moeten in eigen huis vol voor de zege gaan. Maar dat speelt natuurlijk in de kaart van RWDM; dat graag - en goed - in blok speelt en dan gevat probeert te counteren. De foutenmarge van Beveren is alvast nihil; terwijl RWDM vol vertrouwen richting Freethiel zal reizen."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top