'Can You Ever Forgive Me?', een opmerkelijke film over een frauderende schrijfster

Films | Vanavond kan je op VTM 4 kijken naar 'Can You Ever Forgive Me?', een biopic over een Amerikaanse biografe. Regisseur Marielle Heller baseerde zich voor het verhaal op de memoires van Lee Israel. Pickx bekijkt in welke mate de film trouw blijft aan het origineel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'Can You Ever Forgive Me?' zien we Melissa McCarthy ('Gilmore Girls', 'The Happytime Murders') in de rol van Lee Israel. Na een mislukte publicatie van de biografie van mode-icoon Estée Lauder, kan de auteur amper financieel rondkomen. Ze ziet zichzelf gedwongen om vervalste brieven van overleden auteurs en acteurs te produceren om het hoofd boven water te houden. Lee krijgt hulp van Jack Hock, een oude bekende, om de brieven te verkopen. Israel werkt zich steeds dieper in de nesten tot de FBI Hock arresteert voor het verkopen van talrijke vervalste brieven. 

De film blijft grotendeels trouw aan het literaire origineel, maar enkele details zijn aangepast of zelfs pure fictie.

Bewijs vernietigen

In de film ontvangt Israel een dagvaarding van de FBI waarin expliciet vermeld staat dat ze geen bewijsstukken van haar oplichtingspraktijken mag doen verdwijnen. Na ontvangst keert de auteur terug naar haar woning om alle bewijzen van haar vervalsingen te laten verdwijnen. In haar biografie schrijft Israel dat ze inderdaad zo'n gerechtelijk bevel ontving, maar dat ze enkel haar typmachines weggooide. Andere bewijzen hield ze bij. 

Dikke vrienden

Wie de film bekijkt, zou denken dat Lee Israel geen hechte vriendschap had met Jack Hock (een rol van Richard E. Grant). In 'Can You Ever Forgive Me?' ontmoetten de twee elkaar in een bar nadat Lee haar eerste vervalsingen had geproduceerd. In de werkelijkheid ontmoetten de twee elkaar enkele jaren voor hun oplichtingspraktijken. Ze bleven goede vrienden tot Hock bij het verkopen van Israels memoires haar handtekening vervalste. Hij hoopte zo een extra deal voor een boek binnen te halen, maar dat stelde de auteur niet op prijs.

Dakloos

In de film wordt de indruk gegeven dat Jack Hock in armoede leeft, zonder een dak boven zijn hoofd. Dat detail werd zwaar gedramatiseerd, want in werkelijkheid woonde de oplichter in een sociale woonwijk in Manhattan, New York. Nadat ze succes hadden met hun oplichtingspraktijken, verhuisden Hock en Israel naar een woning in de New Yorkse West 72nd Street, in een mondaine buurt nabij Central Park. 



Bekijk ‘Can You Ever Forgive Me?’ op vrijdag 3 maart 2023 om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top