Minister, advocaat en onderzoeksrechter gearresteerd voor gloednieuw programma ‘Recht Naar De Gevangenis’

Films | Vanaf dinsdag 1 maart kan je op Play4 kijken naar ‘Recht Naar De Gevangenis’. In dat programma worden zes machthebbers en zes ex-gedetineerden opgesloten in de gevangenis. Onder meer Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, strafpleiter Omar Souidi en een onderzoeksrechter maken deel uit van de groep ‘arrestanten. Pickx vertelt je alles over het nieuwe programma.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De overheid opende onlangs een nieuwe gevangenis in Haren, en die moest natuurlijk uitgetest worden. Federaal Minister van Justitie Vincent van Quickenborne, strafrechter Peter Hartoch, onderzoeksrechter Annemie Serlippens, strafpleiter Omar Souidi, gevangenisbewaker Mario Christoffels en gevangenisdirecteur An Janssens zijn de zes machthebbers die enkele dagen in de gevangenis verbleven. Zij kregen het gezelschap van ex-gedetineerden Nick De Ridder, Imanuelle Grives, Wilfried De Mey, Elke Hasha, Ismaïl Abdoul en Steven Snauwaert. 

Vier dagen lang werd het nieuwe gebouw ingenomen door de cameraploeg van ‘Recht Naar De Gevangenis’. Eens alles volledig in gebruik is genomen, zullen zo’n 1200 gedetineerden in Haren vastzitten, gespreid over achttien verschillende gebouwen. Voor dat het geval is, test de gevangenisdirectie alle procedures en werkwijze. Daarvoor waren de twaalf deelnemers een ideaal publiek.

Rollen omgedraaid

Maar het nieuwe programma was niet louter een test voor de werking van het nieuwe centrum. Naast een aantal praktische zaken waar het gevangenispersoneel achteraf verbeteringen aan kon aanbrengen, was een verblijf achter slot en grendel ook een serieuze test voor de deelnemende machtshebbers. Zij beslissen dagelijks over opsluiting. Nu lieten ze zich voor een keer zelf achter de tralies plaatsen. Ze deelden hun cel met ex-gedetineerden die hun straf al hebben uitgezeten, maar in het verleden veroordeeld werden voor gewapende overvallen, drugsdelicten of poging tot moord. Terwijl de kersverse celgenoten hun draai zochten in de nieuwe omgeving, hadden ze tijd om hardop na te denken over het nut van gevangenissen en hun rol daarin.

Geen inspraak meer in wat ze zullen eten, in welke kleren ze dragen, wanneer ze slapen en zich wassen, dat is waar de twaalf deelnemers zich aan mochten verwachten. Bovendien was het ook een leerrijke ervaring voor de zes ex-gedetineerden. Zo wordt in het programma onder meer duidelijk hoe zij terugkijken op hun verleden. Als je weet dat een federale minister de cel deelt met een persoon met een strafblad, dan besef je dat daar heel veel interessante conversaties uit kunnen vloeien. Kunnen ze het met elkaar vinden? Of net helemaal niet? 

Bekijk de ‘Recht Naar De Gevangenis’ vanaf dinsdag 1 maart om 21u op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top