‘Out of Sight’ op VTM 3: de beste verfilmingen van het werk van Elmore Leonard

Films | VTM 3 zendt vanavond ‘Out of Sight’ uit, een heerlijke misdaadkomedie van Steven Soderbergh uit 1998 met George Clooney en Jennifer Lopez. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1996 van de betreurde Amerikaanse schrijver en scenarist Elmore Leonard. Pickx stelde een top vijf ‘beste verfilmingen van het werk van Elmore Leonard’ op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

3:10 To Yuma

Dan Evans is samen met zijn beide zoons getuige van gewelddadige overval op een postkoets door de beruchte outlaw Ben Wade en zijn bende. Wade wordt echter gearresteerd. Dan Evans begeleidt Wade vervolgens in ruil voor een financiële beloning van Bisbee naar Contention, vanwaar hij de bendeleider met de trein van tien over drie naar de gevangenis in Yuma moet brengen. Maar de reis is niet zonder gevaren en een kat-en-muisspel tussen Evans en Wade ontvouwt zich. Deze beklijvende western van James Mangold voert Christian Bale, Russell Crowe, Vinessa Shaw en Ben Foster op in de hoofdrollen.

Justified

De westernserie ‘Justified’ viel meermaals in de prijzen. Raylan Givens (Timothy Olyphant) is een U.S. Marshal die zijn job op zijn eigen manier uitoefent en het niet te nauw neemt met de wet. Dat bezorgt hem problemen met zijn oversten, maar ook met de misdadigers die hij moet oppakken. Na een schietincident wordt Raylan overgeplaatst naar Lexington, Kentucky, waar hij zijn voormalige schoolgenoot en vijand (Walton Goggins) tegen het lijf loopt.

‘Justified’ liep zes seizoenen lang, van 2010 tot 2015. Een spin-off, de miniserie ‘Justified: City Primeval’, verschijnt dit jaar op de Amerikaanse betaalzender FX.

Jackie Brown

Jackie Brown verdient niet veel als vliegtuigstewardess en klust wat bij met geldsmokkel. Op een dag laat wapenhandelaar Ordell Robbie Jackie een fortuin aan geld en cocaïne naar de VS smokkelen. Maar Jackie wordt betrapt en de agenten besluiten haar in te zetten als informant. Als ze Ordell aan de galg praat, moet zij niet naar de gevangenis. Jackie bedenkt een plan om zowel Ordell als de arm der wet te slim af te zijn en er zelf met het geld vandoor te gaan.

Met ‘Jackie Brown’ baseerde Quentin Tarantino zich op de thriller ‘Rum Punch’ van Elmore Leonard. Voor de hoofdrollen koos hij net als in ‘Pulp Fiction’ voor twee wat vergeten sterren uit de jaren zeventig: Robert Foster en Pam Grier. Naast de love story met Cherry onthouden we vooral dat dit een verhaal is van een vrouw die triomfeert wanneer alle mannen haar onderschatten. De rol leverde Grier een nominatie op voor de Golden Globes.

Get Shorty

Chili Palmer (John Travolta) is een loopjongen voor de Amerikaanse maffia in Miami. Op een dag wordt hij naar Los Angeles gestuurd om de schulden te innen van Harry Zimm (Gene Hackman), een plaatselijke regisseur die zijn volgende grote succes aan het afwachten is. Aangekomen in Hollywood, merkt Palmer dat de filmindustrie heel wat trekjes vertoont van de maffiawereld. Hij besluit om zijn diensten aan te bieden aan Zimm en die ziet in de samenwerking een unieke kans.

De filmcritici en kijkers wisten de originele mix van satire en coolness - mee gestuwd door een groovy soundtrack - wel te smaken. Met daarbovenop heerlijke vertolkingen van supersterren als John Travolta, Rene Russo, Danny DeVito en Gene Hackman. De regie was in handen van Barry Sonnenfeld, de man achter de ‘Men in Black’-trilogie en ‘The Addams Family’.

Door het succes van ‘Get Shorty’ kwam er tien jaar later een vervolg: ‘Be Cool’. Maar die film flopte, ondanks opnieuw een hoofdrol voor John Travolta.

Get Shorty – de serie

Productiemaatschappij MGM bleef niet bij de pakken zitten na het non-succes van ‘Be Cool’ en probeerde het in 2017 nogmaals, dit keer met een televisiereeks die op Fox vertoond werd.

Tussen de film ‘Get Shorty’ en de serie ‘Get Shorty’ bestaan echter een pak verschillen. In de eerste plaats de cast natuurlijk, want geen Travolta of Hackman te bespeuren. Wel drie andere gereputeerde namen uit voornamelijk de televisiewereld: Ray Romano, bekend van ‘Everybody loves Raymond’, Chris O’Dowd, bekend van ‘The IT Crowd’, en Sean Bridgers, bekend van ‘Deadwood’.

Een ander belangrijk verschil met de film is dat de serie geen personages uit het originele boek van Elmore Leonard overneemt. Scenarist Davey Holmes creëerde eigen personages, zoals Miles Daly, Rick Moreweather en Louis Darnell. De satirische humor en de premisse werden wel behouden, namelijk een gangster die zijn kans ziet om het te maken als acteur in Hollywood. Met daarop talloze variaties, uitgesmeerd over drie seizoenen en in totaal 27 afleveringen. In 2019 verscheen de laatste episode.

Bekijk ‘Out of Sight’ vanavond om 22u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top