Heeft Jannes Van Hecke een nieuwe toekomst als rechtsback gevonden?

Sport | Jannes Van Hecke van KV Mechelen speelt sinds het begin van het seizoen op het middenveld. Maar de laatste weken verhuisde hij naar de rechtsbackpositie. Een herontdekking, of zo lijkt het wel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eerste seizoenshelft van Jannes Van Hecke was er niet bepaald een van consistentie. Hij liet enkele goede dingen zien wanneer hij speelde, maar zijn speeltijd was zeer beperkt en de weinige keren dat hij startte werden vaak voorafgegaan door een reeks invalbeurten.

Op enkele uitzonderingen na speelde Van Hecke telkens op het middenveld. Met zijn pitbullstijl kon hij druk zetten op de tegenstander, ballen recupereren en naar voren spelen. Maar de laatste weken heeft de 21-jarige zich in de basisopstelling genesteld als rechtsback.

Walsh vervangen

Net zoals Eduardo Camavinga een linksback was in de Franse nationale ploeg of bij Real Madrid, is Jannes Van Hecke door een combinatie van omstandigheden als rechtsback gepositioneerd in het viermanssysteem van Steven Defour. Het was zeker niet het oorspronkelijke idee om hem daar in te zetten.

Eerst en vooral was er de verwijzing van ex-Seraing-speler Ibe Swers naar de B-kern. Mechelen had gehoopt een andere rechtsback aan te trekken, maar dat lukte niet. Dan was er de bekkenblessure van Sandy Walsh, de vaste titularis. Zonder rechtsback in zijn kern, moest Defour het doen met wat voorhanden was. En aangezien Van Hecke al een paar keer op die positie had gespeeld, aarzelde de coach niet om hem daar te posteren.

Kwaliteiten

Van Hecke zou op deze positie kunnen uitgroeien van depanneur naar vaste waarde. Walsh zal een tijdje out zijn en de jonge Belg lijkt te ontbolsteren op zijn plaats. Toen hij aan het einde van vorig seizoen moest bijspringen, was hij best tevreden. “In mijn tijd bij Zulte Waregem heb ik ook twee keer op rechtsback gespeeld. Eén keer als titularis, één keer als invaller. Ik wilde weer spelen, op welke positie dan ook. Ik wilde me bewijzen. En het ging niet slecht.”

De Maneblusser vindt dat hij zich op die positie kan tonen. Tegen Genk was hij een van de spelers in vorm, waardoor de koploper punten liet liggen. “Als rechtsback kan ik de aanvallende impuls geven”, zei hij afgelopen mei. Bovendien kan hij met zijn kracht in duels zijn streng trekken in de verdediging. Er zou weleens een mooi verhaal in de maak kunnen zijn.

Volg de Jupiler Pro League, en met name de partij tussen Seraing en KV Mechelen deze zaterdag om 16u, op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees meer nieuws uit de Jupiler Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top