‘Women Talking’: waargebeurd misbruik in mennonitische gemeenschap

Films | ‘Women Talking’, de nieuwe film van Sarah Polley die nu in de Belgische cinemazalen te zien is, is gebaseerd op een historische roman over een waargebeurd tragisch verhaal. Pickx blikt terug op het waargebeurde verhaal achter de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sarah Polley baseerde zich voor haar film op de gelijknamige roman van Miriam Toews uit 2018. Die verhaalt over een groep vrouwen in een afgezonderde religieuze gemeenschap die verkracht worden door mannen in hun groep. Ze zitten samen om te beslissen hoe ze verder gaan. Vechten ze voor hun rechten in de gemeenschap of verlaten ze het afgelegen dorp om er nooit meer terug te keren?

In de cast van ‘Women Talking’ vinden we naast Rooney Mara (‘Carol, ‘The Girl with the Dragon Tattoo’), Claire Foy (‘The Crown’), Jessie Buckley (‘Men’, ‘The Lost Daughter’), Frances McDormand (‘Nomadland’) en Judith Ivey (‘What the Deaf Man Heard’) de legendarische Canadese actrice Sheila McCarthy terug. Haar zou je kunnen kennen van ‘The Umbrella Academy’, ‘Orphan Black’ of haar doorbraakrol in ‘I’ve Heard the Mermaids Singing’. De cast is er in elk geval een van hoog niveau. De film is genomineerd voor twee Oscars, in de categorieën Beste Film en Beste Aangepaste Scenario.

Het verhaal van misbruik in een religieuze afgezonderde gemeenschap is helaas waargebeurd in een Mennonitische gemeenschap genaamd de Manitoba Colony in Bolivië. Mennonieten zijn radicale Christenen die elke vorm van moderne technologie afzweren. Ze leven zonder elektriciteit, auto’s, telefoons, televisies… In 2011 werden zeven mannen van de gemeenschap gearresteerd op beschuldiging van maar liefst 130 verkrachtingen. Volgens het onderzoek zouden er nog meer slachtoffers zijn. Op het proces getuigden 150 vrouwen, waarvan het merendeel verklaarde dat ze voor hun getuigenis lastiggevallen en onder druk gezet werden. Tijdens het onderzoek kwam uit dat de vrouwen gedrogeerd waren met een slaapmiddel voor dieren, waardoor de mannen ongestoord hun gang konden gaan. De daders werden veroordeeld tot celstraffen van 25 jaar.

Geschreven door een mennoniet

Miriam Toews baseerde zich voor haar roman op die feiten, maar ook op haar eigen verleden. Ze groeide namelijk als mennoniet op in Manitoba, Canada. ‘Women Talking’ is haar achtste boek. Door te schrijven over de vreselijke aanrandingen, wil ze aankaarten dat sommige vrouwen in de 21ste eeuw nog prehistorisch behandeld worden. Doordat ze de focus legt op de geheime gesprekken tussen de vrouwen die willen ontsnappen aan de mannen, geeft ze het woord aan vrouwen die vaak geen stem krijgen. In het boek is de verteller August, een jongeman die opgroeide in die gemeenschap, maar die eruit wist te ontsnappen door enkele jaren naar de universiteit te gaan. Maar door een samenloop van omstandigheden kan hij niet anders dan terugkeren en als een verschoppeling leven tussen de mennonieten. Hij wordt de enige man die de vrouwen kan helpen in hun strijd.

Filmmaakster Sarah Polley koos voor een ander vertelperspectief. De vertelstem is van Autje, vertolkt door debutante Kate Hallett, het jongste slachtoffer van de groep. Door die keuze krijgt de verteller een vrouwelijke en toekomstgerichte kant, want Autje richt het verhaal aan de dochter van Ona, het personage van Rooney Mara, die op zoek is naar haar roots. Het personage van August is niet verdwenen – hij wordt gespeeld door Ben Wishaw – maar hij is niet zo alomtegenwoordig als in het boek. De film van Polley is hoopvoller dan het boek, want de film eindigt met een blik op de toekomst, terwijl het boek op een deprimerende noot eindigt.

Ontdek ‘Women Talking’ vanaf 15 februari in de Belgische filmzalen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top