Van Empel wint eerste cross in regenboogtrui

Wielersport | Fem van Empel heeft de Krawatencross in Lille op haar naam gebracht. De Nederlandse haalde het na een spannende strijd voor Ceylin Alvarado. Annemarie Worst finishte als derde en zorgde nog maar eens voor een volledig Nederlands podium.

Door Belga

Deel dit nieuws

Wereldkampioene Fem van Empel zou normaal na het WK haar crossfiets opbergen en zes dagen lang vertoeven op vakantie in Marrakesh, maar uiteindelijk besliste ze om haar trui te showen in Lille en de vakantie met drie dagen in te korten. 

Dus moesten Ceylin Alvarado, Lucinda Brand, Annemarie Worst en Denise Betsema hopen op een offday van de wereldkampioene om zelf de winst te pakken. Alvarado voelde zich na haar zege in Middelkerke duidelijk in haar sas en de Nederlandse maakte tempo in de eerste ronde. Brand, Worst, Van Empel, Betsema, Bakker en ook Laura Verdonschot waren niet ver. 

Alvarado bleef stevig tekeer gaan in het zand en dat leverde haar na één ronde een kleine bonus op van drie seconden op Lucinda Brand en de wereldkampioene. Worst volgde op zeven tellen, Betsema keek al tegen 15 seconden achterstand aan. 

Van Empel had duidelijk wat tijd nodig en in de tweede ronde kwam ze op dreef. Ze dichtte het gaatje op Alvarado, in haar zog volgde Brand. Niet veel verder mocht ook Worst nog dromen van de dagzege. Van Empel haalde vooral uit op de lange 'powerstroken' langs het strand, voor Brand ging het te snel, Alvarado kon wel het wiel houden en beide dames doken de derde ronde in met 9 seconden bonus op Brand en Worst.

Even viel het stil in die derde ronde waardoor Worst de aansluiting kon maken, dat lukte Brand niet meer. Drie leiders dus in ronde vier, maar Worst schakelde zichzelf uit nadat ze zich vast reed in het zand en daarna wat mechanische problemen kende. Van Empel en Alvarado streden om de dagzege en de wereldkampioene moest een paar keer stevig uitpakken om Alvarado op achterstand te zetten. Die gaf nooit veel meters prijs, met één seconde achterstand op Van Empel dook ze de slotronde in.

Het pleit was dus nog niet beslecht. Van Empel moest alles uit de kast halen om een kloofje te slaan. Dat lukte maar net en een schuiver van Alvarado hielp haar ook een handje. De zege voor de wereldkampioene dus, de eerste in de nieuwe trui. Alvarado finishte als tweede, voor Worst. Laura verdonschot eindigde als zesde en eerste landgenote op 1:29.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top