Toen Eddie Van Halen anoniem zijn bijdrage leverde aan Michael Jacksons 'Beat It'...

Muziek | Veertig jaar geleden liet Michael Jackson de wereld dansen op zijn beroemde 'Beat It'. Deze hit, met zijn opgejaagd en jeugdig rebels ritme, slaat een brug tussen hardrock en pop. Voor de virtuoze gitaarsolo van het nummer deed de ‘King of Pop’ een beroep op Eddie Van Halen. Pickx vertelt je meer over het verhaal achter deze onwaarschijnlijke samenwerking.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen het album 'Thriller' in productie ging, drong Michael Jacksons producer Quincy Jones er bij hem op aan om alle muzikale genres eens af te tasten en bijvoorbeeld ook eens een echte rocksong te schrijven. Hij had een duidelijk idee van wat voor soort hit hij wilde: iets in de trend van ‘My Sharona’, een populaire hit van The Knack uit 1979. Voor Michael Jackson moest het om een rocknummer gaan dat hij ook zelf zou willen kopen. Tussen de nummers waaraan hij werkte, was er een bij dat in aanmerking kwam, namelijk 'Beat it', maar er ontbrak nog iets aan, een soort hardrock touch. Jackson en Jones wilden zowel de gewone headbangers als het grote publiek laten dansen. Om tot dat resultaat te komen, moesten ze wel nog een getalenteerde elektrische gitarist vinden, iemand die met een enkele solo het nummer in vuur en vlam zou kunnen zetten.


Een onwaarschijnlijke samenwerking

Om de muzikale compositie kracht bij te zetten was Quincy Jones van plan een van 's werelds beste gitaristen te vragen om die vurige solo voor ‘Beat It’ te spelen. En Eddie Van Halen, toen 26 jaar oud, werd benaderd. Met Van Halen, zijn hardrockband die hij samen met zijn broer Alex had opgericht, had hij sinds 1978 voor een revolutie in de rock gezorgd met zijn vernieuwende two-hand-tappingtechniek. De eerste keer dat hij door Quincy Jones werd gecontacteerd, dacht hij dat het om een flauwe plezante ging en hing hij de telefoon aan de haak. Na vijf pogingen luisterde hij eindelijk naar het verzoek en nam hij het serieus.

Het idee om met de King of Pop samen te werken, sprak hem aan en hij stemde onmiddellijk toe. Maar er was nog een addertje onder het gras: Van Halen had een moreel contract opgesteld en dat verbood hem om samen te werken met andere muzikanten dan die van de band. De gitarist stelde toen voor de regel te omzeilen en zijn diensten gratis aan te bieden, geen contract op te stellen en ook af te zien van elke credit voor de toekomstige wereldhit.

Eddie Van Halen verklaarde later dat hij het "gewoon als een gunst" deed. "Voor de andere bandleden en onze manager was ik een complete dwaas. Ik werd niet gebruikt. Ik wist wat ik deed. Trouwens, ik doe niet iets als ik het niet wil doen." In ruil voor zijn bijdrage vroeg hij aan Michael Jackson wel om een pak bier en persoonlijke danslessen.

Gegokt en gewonnen

Tijdens het opnemen van zijn solo, luisterde Van Halen twee keer naar het nummer. In nauwelijks twintig minuten had hij zijn deel van het nummer voltooid, maar iets knaagde aan hem. Hij vond het gedeelte waarop hij zou moeten soleren niet goed, dus veranderde hij het nummer om zijn solo boven op een fragment met akkoorden te plaatsen en niet op het gedeelte waarop hij de enige was die zou spelen. "Het waren de akkoorden eronder die de solo interessant maakte. Dus ik heb ze herschikt."

Omdat Michael Jackson niet aanwezig was bij de opnamesessie, maakte hij zich zorgen over zijn reactie op de veranderingen aan het oorspronkelijke nummer. Gelukkig nam Jackson het goed op. Toen hij naar Van Halens versie luisterde, wendde hij zich zelfs tot de gitarist om hem te bedanken. "Wow, dank je wel voor je passie, en voor het feit dat je niet alleen een solo kwam spelen, maar dat je echt aan het nummer gewerkt hebt en het beter hebt maakt", zo haalde Eddie Van Halen tegen NME de herinnering op. "Michael Jackson was een muzikaal genie, met de onschuld van een kind. Hij was zo professioneel, en zo lief."

Hoewel Steve Lukather en Jeff Porcaro, de Toto-muzikanten die het instrumentale gedeelte van 'Thriller' voor hun rekening namen, niet overtuigd waren van het eindresultaat, werd de derde single van het album een fenomenaal succes dankzij Van Halens gevoel voor pop en hardrock. De gitaarvirtuoos herinnert zich zelfs nog een grappige anekdote. "Ik was iets in een winkel aan het kopen en 'Beat It' stond toevallig op. De solo kwam op, en ik hoorde een jonge kerel voor me zeggen: "Luister naar die vent die probeert te klinken als Eddie Van Halen. Ik tikte hem op de schouder en zei: "Dat ben ik! Het was hilarisch."

Het fragment hieronder is het enige liveoptreden waar de Jackson-broers en zussen samen op het podium hebben gestaan met de legendarische gitarist. Dat was op 14 juli 1984 voor 'The Jacksons' Victory Tour' in Texas. Een geweldig en uniek moment in de geschiedenis van de muziek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top