Voor deze Hollywoodsterren was radio de springplank naar roem

Muziek | 13 februari werd in 2011 door UNESCO uitgeroepen tot World Radio Day. Naar aanleiding van deze heugelijke dag ging Pickx op zoek naar Hollywoodsterren voor wie radio de jumpstart van een glanscarrière betekende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Oprah Winfrey

De traumatische jeugd van Oprah Winfrey is alom bekend. De populaire Amerikaanse tv-presentatrice en mediapersoonlijkheid werd geboren in een arm gezin in ruraal Mississippi als kind van een alleenstaande tienermoeder. Als kind werd ze mishandeld en ze raakte zwanger op haar veertiende.

Toen Winfrey naar haar vader verhuisde – een kapper in Nashville, Tennessee  – strikte ze als 16-jarige scholier een halftijdse job als nieuwslezeres bij WVOL, een lokaal, Afro-Amerikaans radiostation. Haar talent werd opgemerkt en na enkele jaren had ze een flinke aanhang opgebouwd. Haar populariteit leidde tot een nieuwe jobaanbieding: als nieuwsanker voor een tv-zender in Nashville. Al snel kreeg ze een eigen talkshow, en de rest is geschiedenis.

Ludacris

De carrière van de rapper, producer en ster uit de ‘Fast and Furious’-films ontkiemde bij Hot 97.5, een radiozender uit Atlanta waar hij stagiair was. Hij klom op tot dj en presentator. Christopher Brian Bridges draaide platen onder de naam Chris Lova Lova voordat zijn rapcarrière van de grond kwam, met o.a. succesalbums als ‘Chicken N Beer’. Dit jaar is hij als tech expert Tej Parker te zien in de blockbuster ‘Fast X’.

David Letterman

Letterman is een monument in Hollywood met zijn talkshows ‘Late Night’ en ‘The Late Show’. Hij ontdekte zijn showbizztalent op de universiteit, als nieuwslezer bij het door studenten gerunde radiostation WBST. Toen hij ontslagen werd omdat hij zich laatdunkend uitliet over klassieke muziek, was hij betrokken bij de oprichting van een andere campusradio. Kort na zijn afstuderen in 1969 begon Letterman zijn carrière als presentator van radiotalkshows op WNTS.

Orson Welles

Voordat hij de geschiedenis inging als regisseur van de filmklassieker ‘Citizen Kane’, een van de meest iconische films uit de Hollywoodgeschiedenis, bracht Welles hoorspelen op de radio. Eén van zijn eerste radio-ervaringen was als tiener bij de schoolradio, waar hij een zelfgeschreven bewerking van ‘Sherlock Holmes’ bracht. In 1934 versierde hij als 19-jarige knaap zijn eerste job bij de radio. Een jaar later verdiende hij al goed zijn brood als gerespecteerd radio- en theateracteur in Manhattan.

Welles schreef een stukje Amerikaanse geschiedenis met een van zijn beroemdste radio-optredens: in 1938, daags voor Halloween, vertelde hij op de radio een bewerking van H.G. Wells’ ‘The War of the Worlds’, een verhaal over een invasie van buitenaardse wezens. Omdat sommige luisteraars niet wisten dat de show fictie was, ontstond er nationale paniek.

Weird Al

In 1976 sprak de radiopersoonlijkheid Dr. Demento op de universiteit van parodiemuzikant Alfred Matthew Yankovic. Als 16-jarige overhandigde hij Demento een cassettebandje met zelfgemaakte parodieliedjes, uitgevoerd op de accordeon in zijn slaapkamer. Het eerste nummer op het bandje, ‘Belvedere Cruisin’, werd gedraaid in Demento’s comedyshow op de radio en betekende de geboorte van Yankovic’ carrière. Zijn spottende pastiches van popsongs lanceerden hem richting sterrendom.

In zijn tweede jaar als student architectuur werd hij diskjockey bij KCPR, het radiostation van de universiteit. Yankovic werd ‘Weird Al’ genoemd door zijn huisgenoten in zijn studentenhuis, die hem een zonderling vonden. Hoewel hij die spotnaam aanvankelijk opvatte als een belediging, ging Yankovic het uiteindelijk als geuzennaam voor zijn publieke persona gebruiken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top