Van 'You People' tot 'Beverly Hills Cop 4': Eddie Murphy is helemaal terug!

Films |

Met de Netflix-film ‘You People’ bewijst Eddie Murphy dat hij weer helemaal terug is. De koning van de lach, ondertussen 61 jaar, scoorde in de jaren tachtig met verscheidene comedy-klassiekers zoals ‘Beverly Hills Cop’, ‘Coming to America’ en ’48 Hours’, maar verdween sinds begin deze eeuw naar het achterplan. Murphy is opnieuw klaar om zijn troon te bestijgen, zo bewijzen ook verschillende nieuwe projecten. Pickx vertelt er je hier alles over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

You People

Zijn meest recente film staat sinds 27 januari in het aanbod van Netflix: ‘You People’. Een nieuwe komedie met Jonah Hill -die ook meeschreef aan het scenario- en Eddie Murphy in een hoofdrol. Murphy speelt een gelijkaardige rol als Robert De Niro in ‘Meet the Parents’: die van wantrouwige, kritische schoonvader. Jonah Hill is Ezra, een eeuwige vrijgezel, die puur per toeval toch op de liefde van zijn leven stuit: Amira (gespeeld door Lauren London). De twee tortelduifjes genieten van elkaar, maar het wordt complexer wanneer ze elkaar moeten voorstellen aan de respectieve families. Amira is immers van Afro-Amerikaanse komaf, terwijl Ezra in een witte, Joodse gemeenschap opgroeide. Het contrast kan niet groter zijn.

Al snel volgen er discussies over de regels van de politieke correctheid en worden clichés bevestigd dan wel ontkracht. Zoals vaker in de films die Jonah Hill schrijft, ligt de kracht van deze komedie in de gevatte dialogen. Ook Murphy schittert nog eens als norse vader die zijn schoonzoon het vuur aan de schenen legt. Zijn grootste vrees: dat zijn dochter een métis-kindje op de wereld zet, “want anders ziet iedereen in de VS er straks uit als Bruno Mars."

Coming 2 America

In 2021 trok Eddie Murphy opnieuw het kostuum aan van Prince Akeem, de kroonprins van Zamunda, een (fictieve) rijke Afrikaanse natie. Net zoals hij dat al eens deed in 1988. De eerste ‘Coming to America’ werd destijds een instant hit dankzij de hilarische vertolking van Murphy. Die speelde een naïeve Afrikaanse hoogheid die naar de VS vlucht om te ontsnappen aan zijn gearrangeerde huwelijk. In het kosmopolitische, moderne New York stuit hij echter van de ene verrassing op de andere. Het resultaat van die plot: feel good family entertainment van de bovenste plank.

In de sequel van twee jaar geleden keert Akeem na 33 terug naar New York om daar zijn buitenechtelijke zoon op te sporen. Als vader van enkel maar meisjes heeft hij in zijn Afrikaanse staat niemand om hem op te volgen. Wanneer hij verneemt dat er in de New Yorkse wijk Queens een zoon van hem rondloopt, springt Akeem dan ook meteen het vliegtuig op, in het gezelschap van zijn trouwe assistent Semmi. Op zoek naar zijn troonopvolger.

Beverly Hills Cop: Axel Foley

En nog een comeback van formaat: Axel Foley is terug! De protagonist in de 'Beverly Hills Cop'-franchise die in de jaren 80 furore maakte. De eerste film in de reeks verscheen in 1984, de derde en voorlopig laatste in 1994. Netflix kondigde aan dat de franchise nu na 30 jaar zal terugkeren. Een nieuwe, vierde film is momenteel in pre-productie en wordt vanaf 2024 in de catalogus verwacht van de streamingdienst. Het project had heel wat voeten in de aarde en verhuisde voortdurend van de ene naar de andere studio. Nadat het ernaar uitzag dat Paramount in 2016 van start zou gaan met de opnames, was het eindelijk Netflix dat in 2019 de rechten binnenhaalde. Lange tijd zag het er ook naar uit dat het Belgische duo Adil El Arbi en Bilall Fallah de film zou regisseren, maar uiteindelijk haakten zij af. Het scenario werd ook enkele keren aangepast. Een processie van Echternach dus.

Wat ondertussen wel vaststaat: Jerry Bruckheimer, de producer van de eerste films, zal ook nu weer zijn schouders zetten onder de franchise. Naast uiteraard Eddie Murphy als de flamboyante, goedlachse agent Axel Foley zien we met Judge Reinhold nog een vertrouwd gezicht opdraven als rechercheur Billy Rosewood. Met ook Joseph-Gorden Levitt, Kevin Bacon en Taylour Paige werd nog heel wat nieuw, mooi volk toegevoegd aan de cast. In deze vierde ‘Beverly Hills Cop’ probeert Axel Foley zijn dochter Jane uit de klauwen te houden van een drugskartel, met de nodige achtervolgingen en suspense tot gevolg.

Dolemite Is My Name

Na jaren van stilte kende Eddie Murphy in 2019 een grootse comeback als Rudy Ray Moore, een Afro-Amerikaanse acteur, zanger en komiek uit de periode dat de blaxploitation hoogdagen vierde. In ‘Dolemite Is My Name’ keren we terug naar die bijzondere periode voor de ‘zwarte cinema’ in de VS. Rudy Ray Moore wordt door Hollywood genegeerd en besluit dan maar zijn eigen niche te creëren. Als Dolemite, een extraverte, uitzinnige creatieveling, kan Eddie Murphy zich helemaal uitleven. We volgen zijn onwaarschijnlijke rise to fame en zijn invloed op de Afro-Amerikaanse cultuur. Niet enkel als acteur, maar ook als een van de grondleggers van de rap. Zijn vlijmscherpe, vulgaire rijmpjes worden een handelsmerk.

De originele ‘Dolemite’ kwam uit in 1975 en werd volledig door de echte Rudy Ray Moore geproduceerd en gefinancierd. Niet noodzakelijk uit overtuiging, maar omdat geen enkele productiemaatschappij in Hollywood met hem in zee wilde gaan. Dus huurde Rudy een zaaltje af om daar zijn film te vertonen, al snel trok die een massa volk. Genoeg reden voor Dimension Pictures om de rechten op te kopen en de film nationaal te verspreiden. Daarmee zorgde ‘Dolemite’ voor een doorbraak: het was een van de eerste films door en voor Afro-Amerikanen die zoveel weerklank kreeg. Met ‘Dolemite Is My Name’ wilde Eddie Murphy een van zijn helden en inspiratiebronnen eren, net zoals Richard Pryor dat in 1989 deed met ‘Harlem Nights’.

Shrek 5 op komst?

Wie is er niet bekend met de 'Shrek'-films? De animatiefranchise rond een groene oger en zijn bonte bende vrienden, waarin Donkey (met de stem van Eddie Murphy) een prominente rol inneemt, kende al vier immens populaire filmreleases. De geruchten zwellen aan dat er binnenkort een vijfde film zal komen. Onder andere Antonio Banderas, die de stem vertolkt van de gelaarsde kat, hintte daarop tijdens het Red Sea Film Festival. Het is nu al uitkijken naar een nieuwe episode met Donkey, de vrolijkste aller ezels en een van de sterren van de animatiereeks. “Ik zou geen twee seconden moeten nadenken als ze mij dat aanbod doen, ik ben dol op die rol”, liet Eddie Murphy al optekenen. De acteur liet in het verleden zelfs al meermaals weten dat wat hem betreft Donkey een eigen film verdient.

'You People' en 'Dolemite Is My Name' zijn beschikbaar in de Netflix-catalogus. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top