Compact Disk Dummies vieren 10 jaar 'The Reeling' met jubileumparty

Muziek |

10 jaar is het geleden dat ‘The Reeling’ gereleased werd, de single die Compact Disk Dummies op de Belgische muziekkaart zette en die tot op vandaag hun grootste hit blijft. Dat jubileum vieren ze op dit weekend op gepaste wijze met een ‘anniversary party’ in de Vooruit te Gent. Tijd om eens terug te blikken op het straffe parcours dat de broers Lennert en Janus Coorevits de voorbije tien jaar aflegden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen Compact Disk Dummies in 2012 de finale van Humo’s Rock Rally won, zorgde dat voor veel tumult. Het was een complete verrassing dat een elektronische act van twee tieners (Lennert was toen 19 en Janus amper 17 jaar) het haalde van gitaarbands of singer-songwriters -de traditionele winnaars in deze befaamde talentenwedstrijd. Pers- en publieksfavorieten Gepetto & The Whales en Tourist LeMC bleven verweesd achter.

Dat ze de Rock Rally wonnen had veel te maken met de energie die het West-Vlaamse broederpaar uitstraalde. Tot op vandaag is de elektriciteit die in de lucht hangt tijdens hun live optredens trouwens een handelsmerk. Maar ook het nummer dat ze in die finale brachten, was doorslaggevend. ‘The Reeling’, een electropunksong gedreven door een dwingende synthmelodie en een dromerige zanglijn er bovenop, werd een instant classic en veroverde meteen de eerste plaats in ‘De Afrekening’ op StuBru. Ook vandaag nog, tien jaar na de officiële release van die doorbraaksingle, blijft het hun meest gestreamde song.

Evolutie

De mosterd haalden Lennert (zang, gitaar) en Janus (synths, techniek) bij onder andere Hercules & Love Affair, een house-collectief uit New York dat in 2008 scoorde met de hit ‘Blind’, nog steeds een dancefloor filler op menig feestje. Niet toevallig zal die band ook ten dans geven op de ‘Anniversary Party’ die Compact Disk Dummies op 10 februari in de grote concertzaal van de Gentse Vooruit geeft. Ook het bevriende dj-duo Hermanos Inglesos zal er een stomende set komen draaien, net als de broers zelf, onder hun pseudoniem Silver Sisters.

Dat is immers waar Compact Disk Dummies al tien jaar voor staat: stomende concerten die het midden houden tussen losgeslagen party en authentieke rockbeleving. Of het nu op een festivalpodium als Pukkelpop of een volgepakte AB is: overal blijft het publiek bezweet achter.

Dat was al zo sinds de debuut EP ‘Mess With Us’ in 2013 en nadien ook op het eerste full album ‘Silver Souls’ (met hitsingle ‘Girls Keep Drinking’), de EP ‘Satellites’ in 2019 (met het uitstekende ‘Cry For Me’) en de meest recente opvolger ‘Neon Fever Dream’, dat in 2020 uitgebracht werd maar door de coronapandemie weinig gepromoot kon worden. Nochtans stonden ook daar weer enkele pareltjes op, zoals ‘I Remember’ en ‘Matter of Time’, twee nummers die bewijzen dat de Dummies evolueerden naar een meer popgevoelig geluid. Tegenwoordig treedt de band live op als een trio, aangevuld met drummer Robin Wille, die ook bij DIRK. achter de drumkit zit.

Productie- en tv-werk

Doorheen de jaren werd echter duidelijk dat Lennert en Janus meer in hun mars hebben dan louter voor eigen rekening nummers maken. Door hun straffe productionele skills werden ze steeds vaker gevraagd door andere artiesten om mee te werken aan hun platen of remixen te maken. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Uberdope, een Gents hiphopcollectief, of recent nog Brihang.

En ook ‘De Ideale Wereld’, de populaire talkshow met toen nog Otto-Jan Ham als presentator, schakelde in 2018 de Compact Disk Dummies in als huisband van de dagelijkse actualiteitenshow. “Dat heeft onze productieskills een paar niveaus hoger getild en het heeft ons sneller leren werken”, zei Janus over die zijstapjes.

Die opportuniteiten hebben de broers Coorevits te danken aan hun muzikale flexibiliteit en uitstekende gevoel voor timing. Het creatieve talent van Lennert, die vormgeving studeerde aan het Gentse KASK, werd ook door StuBru opgemerkt. Voor de radiozender werd hij meermaals ingeschakeld als mixmaster, de man die de meest onverwachte nummers tot een nieuwe hit wist te blenden, of die nooit vermoede verbanden wist te leggen.

In diezelfde hoedanigheid werd de oudste der Coorevits-broers ook door de VRT gevraagd als vaste gast in ’De Tijdloze’, een avondprogramma dat de voorbije twee jaren als opwarmer fungeerde in de week voor de klassieke Tijdloze-uitzending op StuBru. Ook daar imponeerde hij met zijn uitstekende muzikale oor en zijn veelzijdige vakkennis. Het mag duidelijk zijn: de tieners die destijds nog voor verdeelde meningen zorgden bij hun winst in de Rock Rally hebben heel wat pijlen op hun boog. Het laatste hebben we nog niet van hen gehoord, de ‘Anniversary Party’ op 10 februari is maar een eerste mijlpaal.

Meer info over hun 'Anniversary Party' en de rest van hun tour vind je hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top