Oekraïense kritiek op uitspraken Pink Floyd-oprichter Roger Waters in VN-Veiligheidsraad

Muziek | Roger Waters, mede-oprichter van Pink Floyd, heeft gisteren op de VN-Veiligheidsraad de Russische invasie in Oekraïne veroordeeld, maar ook kritiek gegeven op wie de oorlog volgens hem heeft uitgelokt, wat meteen de toorn van Oekraïne opriep.

Door Belga

Deel dit nieuws

Waters, die door Rusland was uitgenodigd om de VN-Veiligheidsraad toe te spreken, beargumenteerde zijn stelling via videoconferentie. "De invasie van Oekraïne door de Russische Federatie was illegaal. Ik veroordeel ze ten scherpste", zo stak hij van wal. "Maar het is niet waar dat de Russische inval in Oekraïne niet uitgelokt was. Dus ik veroordeel ook de provocateurs in de meest krachtige bewoordingen", zo voegde de Britse muzikant eraan toe. 

Zijn opmerkingen werden onmiddellijk veroordeeld door de Oekraïense VN-ambassadeur. "Hoe triest voor zijn voormalige fans om hem te zien accepteren dat hij gewoon de zoveelste steen in de muur van Russische desinformatie en propaganda is," zei Sergiy Kyslytsya, verwijzend naar de tekst van het beroemde liedje van Pink Floyd, "Another Brick in the Wall".

"Het verbaast me dat hij vandaag in de vergaderzaal geen ballon in de vorm van een varken heeft opgeblazen, zoals hij bij veel van zijn concerten doet. Wat zou het deze keer geweest zijn, mijnheer Waters, varkens met hakenkruizen, sikkel en hamer?" voegde hij eraan toe.

Waters veroorzaakte de afgelopen maanden al controverse vanwege zijn standpunt over de oorlog in Oekraïne. Hij hekelt onder meer de wapenleveringen van het westen aan Oekraïne. Twee concerten die hij in april zou geven in de Poolse stad Krakau, zijn geannuleerd na enkele dubieuze uitspraken over de oorlog.

Een paar dagen geleden noemde een van de liedjesschrijvers van Pink Floyd, Polly Samson, echtgenote van de zanger en gitarist van de band, David Gilmour, hem op Twitter een "antisemiet" en "Poetin-apologeet". Hij weerlegde deze beschuldigingen "volledig" op zijn Twitter-account.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top