Leeftijd bepaalt wie eerst komt in de belastingaangifte voor koppels

Nieuws | De belastingaangifte voor koppels wordt genderneutraal. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Voortaan zal de man niet langer automatisch voor de vrouw in de linkerkolom staan, maar bepaalt de leeftijd de volgorde.

Door Belga

Deel dit nieuws

Bij gehuwde of wettelijk samenwonende koppels van een verschillend geslacht staat de man nu automatisch eerst in de belastingaangifte, in de linkerkolom. Dat wordt vanaf het aanslagjaar 2023 aangepast, klinkt het bij Van Peteghem. Voortaan zal de leeftijd bepalen wie er als eerste wordt vermeld.

"Onze fiscaliteit moet zich aanpassen aan onze samenleving", zegt de minister. Volgens hem gebeurt de wijziging op vraag van verschillende maatschappelijke organisaties.

De wijziging heeft een impact op de aangifte van koppels met een verschillend geslacht waarbij de vrouw ouder is dan de man. Volgens de administratie gaat dat om zowat 538.000 aangiftes, of 23 procent van alle gezamenlijk belastbare dossiers, zegt Van Peteghem. De federale overheidsdienst Financiën zal die belastingplichtigen "ruim op tijd informeren om vergissingen te vermijden", klinkt het.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top