De andere kant van Herman Brusselmans in ‘De Laatste 100 uur’

Series | Met een oeuvre van 85 boeken kan je niet bepaald zeggen dat Herman Brusselmans weinig geschreven heeft. Hij lijkt er nog niet mee te willen stoppen, maar nu zijn eerste kindje onderweg is, zal hij misschien toch wat gas terugnemen, vertelt hij aan Luk Alloo in ‘De Laatste 100 Uur’ op Pickx+. Wekelijks zoeken we uit of de carrière van de gast in de sterren geschreven stond en welke levensles die ons kan meegeven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zo’n twee boeken per jaar uitbrengen, niet iedereen zou het kunnen. Het is wat Herman Brusselmans nu al decennialang doet. Maar dat succes kwam er niet zomaar. Zijn eerste paar boeken waren geen groot commercieel succes en zijn uitgever overwoog om hem te laten vallen, maar Brusselmans hield vol en werd in de jaren 80 voltijds schrijver. Niet evident in het kleine Vlaanderen, dus moest hij ook op zoek naar ander werk. Daarom zagen we vaak columns en ander werk passeren in kranten en tijdschriften, en daarom werd hij ook een televisiefiguur.

Zo is hij nu bijvoorbeeld nog steeds actief als jurylid in ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Brusselmans is een excentriekeling, zeker in die televisieoptredens, en hij is ook de eerste om toe te geven dat hij daar een rolletje speelt. In de studio van ‘De Laatste 100 Uur’ is duidelijk: er zijn twee Herman Brusselmansen. Die grofgebekte droge ruwe bolster die je doorgaans op de televisie ziet en de echte man, die wel degelijk een blanke pit heeft. Zoals Herman het zelf vertelt: “Vorige week kwam er nog iemand naar mij. Die zei: ‘op tv heb ik u altijd een arrogante beuzak gevonden, maar nu ik u in het echt ken, ben je eigenlijk een sympathieke gast’. Je hebt de persoon en de man die zijn trucje doet.”

Tekenen aan de wand

Meestal concluderen we in deze artikels dat er heel wat tekenen aan de wand waren die de carrière van de studiogast voorspelden. In het geval van Herman Brusselmans is dat niet echt zo. Zijn harde imago is misschien wel te verklaren door zijn jeugd, waarin hij al op jonge leeftijd mee moest werken in het veebedrijf van zijn ouders of zijn vader die agressief was en tegen wie hij en zijn broer op 16-jarige leeftijd fysiek moesten optreden om hun moeder te beschermen. Maar de liefde voor literatuur en schrijven kwam er eigenlijk pas tijdens de hogere studies.

Daarvoor leek het er nog op dat de jonge Herman profvoetballer zou worden. Hij was een groot talent en kreeg een profcontract aangeboden, maar wilde dan toch liever gaan studeren. Tijdens die studies begon hij ineens boeken te verslinden en besloot hij er zelf ook eens eentje te schrijven.

Levensles

Wie een boek van Herman Brusselmans leest of hem hoort praten in interviews, weet hoe open hij is over zijn leven. Hij schrijft vaak autobiografisch en geeft bijvoorbeeld ook meteen de naam en het geslacht van zijn ongeboren kind te kennen in de pers. Hij praat openlijk over zijn vroegere drankproblemen, zijn angstaanvallen, zijn geluk en zijn ongeluk. Hij kan zich naar eigen zeggen ook niet voorstellen dat hij minder open zou zijn. “Waarom zou ik?”, zegt hij. Hij zegt zijn mening, en ook al leidde dat in het verleden al tot controverse en polemiek, leverde het hem uiteindelijk meer op dan het kostte. Dus besluiten we: eerlijkheid en openheid zijn van groot belang.

'De Laatste 100 Uur’ is op woensdag te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top