Enorme kraan tilt nieuwe bomen naar tuin van Rubenshuis

Nieuws | In Antwerpen zijn vandaag 39 volwassen bomen gearriveerd voor de tuin van het Rubenshuis, die volledig wordt heraangelegd. Enkele grote exemplaren moesten met een 58 meter hoge torenkraan over het museum heen worden getild.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het Rubenshuis sloot onlangs de deuren voor een jarenlange renovatie en uitbreiding. Ook de tuin van de voormalige kunstenaarswoning ondergaat een metamorfose. "We weten dat Rubens in zijn tijd exotische planten en bomen verzamelde in zijn tuin", zegt Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis. "Door de eeuwen heen zijn er verschillende andere eigenaars geweest en zoals de meeste Vlamingen hadden die een baksteen in de maag. Met deze stap komen we weer tot een evocatie van de historische tuin."

De bomen zijn tussen de 10 en 15 meter hoog en het grootste exemplaar weegt zowat 6 ton. Ze tot in de ingesloten tuin krijgen, was dan ook een complexe klus. "Er is een klein raampje beschadigd geraakt op de binnenkoer, maar gelukkig niets belangrijker", lacht Watteeuw. "We kiezen voor volwassen bomen omdat we de tuin meteen wat maturiteit willen geven. Er stond enkel nog een eenzame 300 jaar oude taxus en die geven we nu wat gezelschap, omdat we dus weten dat het er in de tijd van Rubens ook vol mee stond." Het gaat onder meer om de soorten appelaar, mispel, perelaar, zwarte eik, vijgelaar, magnolia en perzikboom.

Naast bomen zullen er ook nog tal van andere plantensoorten in de heraangelegde tuin te bewonderen vallen. Die gelaagde vegetatiestructuur moet ervoor zorgen dat de tuin een milderend effect heeft op de gevolgen van de klimaatverandering in de stedelijke omgeving en op het stadslawaai en de hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht.

In 2027 moet het hele Rubenshuis weer klaar zijn voor het publiek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top