'Revolver' is een intellectuele actiefilm die je een kans moet geven

Films | Neem een gerenommeerde regisseur als Guy Ritchie, schakel Jason Statham als actieheld in en voeg daarbij een plot vol intriges over misdadigers in de gokwereld. Dit zou een recept moeten zijn voor een succesvolle misdaadfilm, maar helaas waren verschillende filmrecensenten zeer spaarzaam met hun lof. Pickx vertelt je waarom je deze film op VTM 3 toch een kans zou moeten geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In deze film speelt Jason Statham de rol van Jake Green, een succesvolle Britse gokker. Na zeven jaar in een Londense gevangenis zint hij op wraak op casinobaas Dorothy Macha (Ray Liotta) en vernedert hij de man publiekelijk. Die laatste wil op zijn beurt Green uit de weg laten ruimen, maar dat plan wordt op het nippertje verijdeld door de crimineel Zach (Vincent Pastore) en zijn partner Avi (André Benjamin). Jake Green is hen dankbaar, maar ontdekt al gauw dat het duo hem niet voor niets heeft gered. Hij moet vanaf nu de vuile klusjes van Zach en Avi oplossen.

Kritiek

Voor regisseur Guy Ritchie was dit zijn vierde speelfilm en de derde waarin een misdaadverhaal centraal stond. Aanvankelijk was het de bedoeling om in grote lijnen de film te laten aansluiten op eerdere successen als 'Lock, Stock and Two Smoking Barrels' en 'Snatch', maar Ritchie koos voor een andere aanpak. Zo gooide hij de soundtrack om en verwerkte hij verschillende verwijzingen naar de Kaballah, een mystiek boek, in het verhaal.

Critici noemden de film "te ingewikkeld" en "onsamenhangend". Daarbovenop maakten de verdelers van de film een pijnlijke fout tijdens de promotiecampagne van 'Revolver'. Bovenaan de affiche plaatsten ze een uitspraak uit een positieve recensie die in de Britse tabloid The Sun zou zijn verschenen. Concullega's van de krant The Guardian ontdekten na enig speurwerk dat de uitspraak inderdaad verscheen in The Sun, maar in een promoartikel dat betaald werd door de producenten van Revolver.

"Plezant"

Toch zijn er dissidente stemmen die vinden dat deze misdaadprent best vermakelijk is. Zo schrijft auteur Brian Orndorf op de filmblog Filmjerk.com dat de film een "breinkraker is die de luie filmkijker moet wakkerschudden". Misschien heeft hij geleerd van zijn eerdere flop met 'Swept Away', schrijft Orndorf. "Ritchie heeft ons opnieuw een misdaadverhaal gebracht en geeft nu een bizarre en intellectuele draai aan het verhaal. (...) Dit is de perfecte film voor mensen die graag een film meerdere keren bekijken en het verhaal willen analyseren."

Op Rotten Tomatoes schrijft recensent Mark Leeper dat de film "vooral geschikt is voor een nichepubliek, maar dat 'Revolver' niettemin een vermakelijke film is waar hij van heeft genoten. "Ik vond het plezant. De film lijkt een kruising van een verhaal van Jim Thompson met een Philip K. Dick-scenario, maar ik kan me inbeelden dat niet iedereen dit kan smaken."

Bekijk ‘Revolver’ op vrijdag 10 februari 2023 om 20u35 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top