Voor eerst 100.000 hectare onder effectief natuurbeheer in Vlaanderen

Nieuws | Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir heeft de reservaatstatus van Vallei van de Zwarte beek in Limburg uitgebreid met 180 hectare, of zowat 270 voetbalvelden. Daardoor staat de teller van het aantal hectare natuurgebieden onder effectief natuurbeheer in Vlaanderen voor het eerst hoger dan 100.000 hectare. Dat heeft Demir woensdag gemeld.

Door Belga

Deel dit nieuws

Vlaanderen klokte eind 2022 af op 100.509 hectare natuur onder effectief natuurbeheer, terwijl dat eind 2019 nog maar 93.691 hectare was. "Natuurbeheer staat dan ook centraal in het beleid. We maken er ruimte voor, we beschermen het en we blijven er in de toekomst op inzetten. Vlaanderen is misschien klein, maar de ambities op het vlak van natuur zijn groot", aldus Demir.

Gebieden onder effectief natuurbeheer zijn natuurgebieden met een reservaatstatus of gebieden met een goedgekeurd beheerplan. Die gebieden genieten extra bescherming en krijgen streefdoelen opgelegd om de biodiversiteit te verhogen. Ze moeten bijvoorbeeld belangrijke leefgebieden en populaties van inheemse dieren en planten kunnen waarborgen. Tegelijk moet er ook een minimale toegankelijkheid voorzien worden, waarbij de bezoekers de draagkracht van het gebied niet aantasten maar de florerende natuur toch kunnen bewonderen.

De gebieden worden beheerd door de Vlaamse overheid, door natuurverenigingen, door lokale besturen of door private eigenaars.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top