Union is ontstemd over negatief advies schepencollege Vorst inzake stadiondossier

Jupiler Pro League | Union is niet opgezet met het negatief advies van het schepencollege van Vorst voor het bouwen van een nieuw stadion op de Bemptsite in de Brusselse gemeente. "De club is vooral ontzet over de motivering van de weigering", zo meldt de Belgische vicekampioen op zijn website. Union vraagt een tussenkomst van de Brusselse gewestregering. "Minister-president Rudi Vervoort (PS) en ik nemen over en zullen besprekingen organiseren tussen de gemeente Vorst, de club Union en het Gewest om tot een goede oplossing voor het stadion te komen", reageert Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) op Twitter.

Door Belga

Deel dit nieuws

Volgens Union verwijst het Vorstse schepencollege naar een hotel dat niet in de plannen zit. "Deze plannen werden nochtans uitvoerig toegelicht op een speciaal bijeengeroepen commissie. In hun motivering spreekt het gemeentebestuur van Vorst zich uit over de stedenbouwkundige criteria van het stadionproject, terwijl de eindbeslissing in dat verband een bevoegdheid van het Brusselse Gewest betreft. Verder wordt onze club ook verantwoordelijk geacht voor het zoeken naar oplossingen voor de zonevreemde activiteiten die de gemeente Vorst momenteel op de site uitvoert. Union SG trekt nu dus aan de alarmbel en vraagt de Brusselse regering zo snel mogelijk op te treden in dit dossier van het stadionproject aan de Brits Tweedelegerlaan (Bempt)."

"Al meer dan vier jaar proberen we via constructief overleg een oplossing te zoeken voor de stadionproblematiek die het voortbestaan van onze club in gedrang brengt", zegt CEO Philippe Bormans. "De Bemptsite bevindt zich volgens het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan, nvdr.) in de correcte sport- en recreatiezone voor de bouw van een voetbalstadion, de financiering van dit uiterst ecologische stadion is volledig rond én de mobiliteit rond dit project kent zijn gelijke niet met eender welk stadion in België. Toch worden we telkens door de lokale bestuurspartijen Ecolo/Groen en PS wandelen gestuurd. Ze erkennen het probleem op de huidige site niet, zadelen ons ondertussen op met een extra taks, die trouwens in het leven geroepen werd bij de promotie van de club naar 1A, en nemen telkens een destructieve houding aan." 

De Brusselse traditieclub meldt nog dat dit punt volgende week dinsdagavond behandeld wordt op de gemeenteraad, maar dat de club geen uitnodiging ontving.

Union beschouwt een nieuw stadion als cruciaal voor de toekomst van de club. Zo moest Union dit seizoen voor zijn thuiswedstrijd in de derde kwalificatieronde van de Champions League en zijn drie thuismatchen in de groepsfase van de Europa League uitwijken naar Den Dreef, het stadion van Oud-Heverlee Leuven, aangezien het Joseph Marienstadion niet geschikt is om Europese wedstrijden te ontvangen. De thuismatch in de achtste finales van de Europa League zal Union op 16 maart spelen in het Lotto Park, het stadion van RSC Anderlecht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top