Frankrijk laat wijn wegens afzetproblemen tot alcohol distilleren

Nieuws | Frankrijk heeft problemen om al zijn wijn verkocht te krijgen. De regering besliste daarom om een steunprogramma op poten te zetten, goed voor 160 miljoen euro in 2023, waarbij wijnoverschotten kunnen omgezet worden in pure alcohol. Die kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor andere toepassingen, zoals ontsmettingsmiddelen, parfum of bio-ethanol, zo maakte het Franse ministerie van Landbouw bekend.

Door Belga

Deel dit nieuws

Vooral de rode wijn uit Bordeaux vindt alsmaar moeilijker afnemers. De inflatie speelt een rol, net als de dalende export naar China sinds de coronacrisis. Er is sprake van structurele overproductie, vooral bij de mindere kwaliteitswijnen. Zowat één op drie wijnboeren uit de Bordeaux-streek kampt met financiële problemen. Ze eisen premies om een deel van hun wijnstokken af te bouwen. Daarnaast zijn ook de regio's Languedoc en de Rhonevallei getroffen. 

Het ministerie van Landbouw zegt dat de sector zich op de langere termijn zal moeten aanpassen aan de klimaatverandering en de gewijzigde vraag. De overheid is daarbij bereid om te helpen bij het opstellen van een strategie, klinkt het.

Met het distilleringsprogramma wordt alvast 2,5 miljoen hectoliter, van voornamelijk rode wijn van alle soorten kwaliteit, uit de markt gehaald. Een deel is afkomstig van Europees geld.

In 2020, toen er in volle coronacrisis ook al minder wijn werd verkocht, zette de Franse regering al eens een gelijkaardig programma op.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top