B-FAST stuurt veldhospitaal en medische hulp naar Turkije

Nieuws | België gaat in Turkije een veldhospitaal oprichten en bemannen om de nodige medische hulp te bieden aan de plaatselijke bevolking en de druk op de Turkse ziekenhuizen te verlichten, na de zware aardbevingen die het land getroffen hebben. Er worden ook 10.000 slaapzakken gestuurd, zo meldt Buitenlandse Zaken.

Door Belga

Deel dit nieuws

Morgen vertrekt een verkenningsteam dat ter plaatse zal bekijken waar het veldhospitaal opgezet kan worden. Dit weekend vertrekt er dan een team om het hele veldhospitaal op te zetten en ten laatste volgende week donderdag moet het hele veldhospitaal actief zijn.

Het veldhospitaal dat ons land naar Turkije stuurt, kan meer dan 100 patiënten per dag behandelen en biedt plaats aan minstens 20 patiënten om de nacht door te brengen in observatie. Het team zal bestaan uit Belgische artsen, gespecialiseerd in noodchirurgie, ondersteund door spoedverpleegkundigen en andere specifieke medische profielen. Het team zal in staat zijn operaties ter plaatse uit te voeren en andere levensreddende medische hulp aan te bieden. 

Het veldhospitaal moet ervoor zorgen dat bestaande Turkse hospitalen ontlast worden. Na een dergelijke aardbeving blijft het gezondheidssysteem immers nog weken onder druk staan. In functie van de noden op het terrein zal het team dus gedurende enkele weken ter plaatse blijven. Het totale team zal bestaan uit 70 tot 80 personen.

De officiële dodentol van de zware aardbeving gisterenochtend in de grensregio tussen Turkije en Syrië blijft ondertussen minuut na minuut stijgen: waar de Turkse rampenbestrijdingsautoriteit AFAD rond 17.30 uur gewag maakte van iets meer dan 3.703 doden, was dat een halfuur later al 4.544.

Dat brengt het totale aantal doden in Turkije en Syrië op meer dan 6.200. Er is sprake van 26.000 gewonden.

Ongeveer 40 uur na de eerste grote beving in het zuidoosten van Turkije zouden nog steeds honderden mensen vastzitten in het puin. Op sommige plekken die getroffen zijn door de aardbeving is de hulpverlening nog niet van start kunnen gaan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top