Sinds eeuwwisseling ruim honderd bevingen met kracht 7,5 of hoger

Nieuws | De jongste aardbeving in Zuid-Turkije en Syrië was met een kracht van 7,8 uitzonderlijk zwaar voor de regio. De laatste keer dat Turkije werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,5 of hoger was in 1999. Bij deze aardbeving nabij het West-Turkse Izmit kwamen ruim 17.000 mensen om het leven.

Door Belga

Deel dit nieuws

Sinds de eeuwwisseling vonden er wereldwijd 128 aardbevingen plaats met een kracht van 7,5 of hoger. Dat is op te maken uit openbare data van de Amerikaanse seismologische dienst USGS. Zowel de aardbeving maandagnacht als de zwaarste naschok gisterenmiddag vallen in deze categorie.

Het grootste deel van de zware bevingen vond plaats in of rond de Stille Oceaan. Met name Japan, Indonesië en de westkust van Zuid-Amerika - onderdeel van de zogenoemde Ring van Vuur - werden vaak getroffen.

De aardbeving op tweede kerstdag 2004 in Indonesië en de aardbeving voor de noordoostkust van Japan in 2011, allebei met een catastrofale tsunami, waren de zwaarste aardbevingen sinds de eeuwwisseling. Bij deze rampen kwamen respectievelijk zo'n 230.000 mensen en ruim 15.000 mensen om het leven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top