Staat Malick Fofana voor het uur van de waarheid bij KAA Gent?

Sport | Reeds op 17-jarige leeftijd is Malick Fofana mooie dingen aan het tonen in de Jupiler Pro League. Het jeugdproduct van KAA Gent wordt beschouwd als een groot talent en zou in deze tweede seizoenshelft nog een belangrijke joker kunnen zijn voor de Buffalo’s.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Malick Fofana zal 30 juli 2022 niet snel vergeten. Op die dag maakte de jonge spits, die ook als flankaanvaller uit de voeten kan, zijn Jupiler Pro League-debuut door in te vallen in de match tegen Sint-Truiden in de eigen Ghelamco Arena. Zo kon het Gentse publiek eindelijk eens kennismaken met de jongen waar al jaren over gesproken werd. Want in de Arteveldestad wordt Fofana als een grote belofte beschouwd.

Fofana kwam in 2014 voor het eerst piepen in Gent. De Buffalo’s plukten hem weg bij Aalst. In januari 2022, Fofana was toen 16 jaar, ondertekende hij zijn eerste profcontract bij Gent. Dit ondanks een sterke interesse van Ajax. Fofana, een Belg met Guinese roots, is intussen ook een onmisbare schakel bij de Belgische U17-ploeg. Afgelopen zomer integreerde Hein Vanhaezebrouck hem in zijn A-kern. “Hij is snel, heel goed aan de bal, weet zijn twee voeten te gebruiken én heeft vista”, aldus de Gent-coach. 

Geslaagd debuut

De vraag is of hij de weg opgaat van succesvolle jonge voorgangers als Benito Raman of Hannes Van Der Bruggen. Bij de start van het seizoen werd Fofana speeltijd beloofd bij de eerste ploeg. Vanhaezebrouck hield woord. Fofana speelde ook wel in Eerste Nationale bij de beloften van Gent, maar zit reeds aan tien JPL-duels, waarvan drie als basisspeler. 

Ook Europees heeft Fofana reeds zijn neus aan het venster gestoken. Afgelopen september kwam hij in actie in de Conference League tegen Shamrock Rovers. Zijn debuut op profniveau werd er eentje met twee assists, om zo een knappe bijdrage te leveren aan de 3-0-zege die Gent toen boekte. Drie maanden later scoorde hij zijn eerste profdoelpunt tegen Cercle Brugge, in de 1/16e finales van de Croky Cup. Nog een hoogtepunt erbij in zijn prille carrière.

Joker naar het einde van dit seizoen?

Het is dan wel nog even wachten op het eerste competitiedoelpunt van Fofana, tegen opnieuw Cercle Brugge wist hij wel al op 29 januari zijn eerste assist af te leveren. Zijn stijgende curve zorgde er afgelopen weekend voor dat hij een basisplaats kreeg tegen Racing Genk. Het verschil kon Fofana niet maken, maar hij liet wel bij vlagen mooie dingen zien tegen de competitieleider.

Vraag is of Fofana er nu voor heeft gezorgd dat hij meer speeltijd zal krijgen naar het einde van het seizoen toe. Het vertrek van rechtstreekse concurrent Ibrahim Salah, die in de laatste uren van de wintermercato vertrok naar Rennes, kan alvast in zijn voordeel spreken. Te beginnen met Westerlo aanstaande zaterdag?

Volg de wedstrijden van de Jupiler Pro League, met name de wedstrijd tussen Westerlo en KAA Gent deze zaterdag om 15u30 op Eleven Pro League 1, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Lees nog meer nieuws over de Pro League:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top