Deze films brengen hulde aan klassieke muziek

Films | Vanaf 8 februari kan je 'The Chapel' in de bioscopen bekijken, een film van regisseur Dominique Deruddere. Ter gelegenheid van de première werpt Pickx een blik op enkele films waarin klassieke muziek een centrale rol speelt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tár (2023)

Lydia Tár (Cate Blanchett), de avant-gardistische dirigente van een groot Duits symfonieorkest, staat op het hoogtepunt van haar kunnen en haar carrière. Haar boek komt binnenkort uit en ze bereidt een langverwacht concert voor van Gustav Mahlers beroemde Symfonie nr. 5. Maar in een paar weken tijd valt haar leven in duigen. De film is een indringend onderzoek naar de mechanismen van macht, hun impact en hun hardnekkigheid in onze samenleving.

Cate Blanchett won de Golden Globe voor Beste Actrice voor haar vertolking van Lydia Tár, de eerste vrouw aan het hoofd van een groot Duits orkest. Hoewel de muziek in de film, geregisseerd door Todd Field, briljant werd gecomponeerd door Hildur Guðnadóttir, de componist van 'The Joker', en doorspekt is met verwijzingen naar Leonard Bernstein, Marin Alsop en zelfs Deutsche Grammophon, zei Cate Blanchett dat Tár "geen film is over dirigeren of over klassieke muziek. Maar dat "het een onderzoek is naar het corrumperende karakter van institutionele macht".

Er is ook kritiek gekomen op de film en van niemand minder dan dirigent Marin Alsop, de vrouw op wie de rol van Lydia Tár zou zijn geïnspireerd. Ze verklaarde "beledigd" te zijn door het psychologische drama. Het personage van Lydia Tár blijkt in de loop van de film een narcistisch en tirannieke persoonlijkheid te hebben, wat Marin Alsop, de huidige chef-dirigent van het Weens Radiosymfonieorkest, ertoe aanzette te zeggen dat de film "anti-vrouwelijk" was. "Ik maak me zorgen dat dit het zoveelste misogynistische beeld is van een vrouw aan de macht," zei ze tegen The Sunday Times. Volgens The New York Times was het personage van Lydia Tár gedeeltelijk geïnspireerd door Marin Alsop, maar Cate Blanchett verzekerde dat haar personage volledig fictief was.

'Tár' draait sinds 25 januari in de bioscoop.

Amadeus (1984)

De film speelt zich af in Wenen in november 1823. Antonio Salieri (een rol van F. Murray Abraham, Martin Cavina), een Italiaanse componist, maakt een einde aan zijn leven omdat hij zichzelf ervan beschuldigt Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) te hebben vermoord. Vervolgens bevindt hij zich in een inrichting waar hij zijn zonden opbiecht aan de jonge priester Vogler (Richard Frank). Tweeëndertig jaar eerder, in 1781, wordt Antonio Salieri voor zijn talent erkend door de muziekminnende Joseph II (Jeffrey Jones), keizer van het Heilige Roomse Rijk. Als vermaard musicus was Salieri de officiële hofcomponist, wat hem de hoogste eer opleverde.

Maar in datzelfde jaar wordt hij van de (spreekwoordelijke) troon gestoten wanneer een bijzonder getalenteerde jongeman aankomt in Wenen. Wolfgang Amadeus Mozart werd al gauw erkend als de grootste componist van de eeuw. Salieri is zich bewust van de dreiging die uitgaat van deze arrogante maar uiterst begaafde man. Hij bewondert zijn genie maar zal hem snel proberen te verdrijven uit de Oostenrijkse hoofdstad.

Deze film van regisseur Miloš Forman over de rivaliteit tussen Mozart en Salieri was een groot kassucces. 'Amadeus' is hierdoor een klassieker geworden.

The Pianist (2002)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog weet Wladyslaw Szpilman (een rol van Adrien Brody), een beroemde Pools-Joodse pianist, te ontsnappen aan de deportatie naar een vernietigingskamp. Hij raakt gevangen in het Getto van Warschau, waar hij het lijden, de vernedering en de heroïsche strijd tegen de nazi-overheerser meemaakt. Szpilman weet te vluchten naar de ruïnes van de hoofdstad. Een Duitse officier (gespeeld door Thomas Kretschmann), die zijn muziek waardeert, schiet hem te hulp en stelt hem in staat te overleven.

'The Pianist', geregisseerd door Roman Polanski, is een aangrijpend historisch en biografisch drama, gebaseerd op de memoires van de Pools-Joodse musicus Wladyslaw Szpilman, gepubliceerd in 1946.

Fantasia (1940)

De animatiefilm 'Fantasia' bestaat uit een reeks van acht animatieverhalen die begeleid worden door beroemde werken uit de klassieke muziek. Elk van de miniverhalen in deze Disney-film is dan ook gebaseerd op een stuk klassieke muziek, waaronder Bachs 'Toccata en Fuga in d-mineur', Tsjaikovski's 'De Notenkraker' en Stravinsky's 'Lentewijding'. Memorabele momenten in 'Fantasia' zijn onder andere de poging van Mickey Mouse om een goocheltruc uit te voeren op Dukas' 'De Tovenaarsleerling'.

Florence Foster Jenkins (2016)

Florence Foster Jenkins (Meryl Streep), een rijke New Yorkse erfgename en beroemde socialite, is er ten onrechte van overtuigd dat ze een prachtige stem heeft en heeft haar droom om een grote zangeres te worden nooit opgegeven. Haar man en manager, St. Clair Bayfield (Hugh Grant), een aristocratische Engelse acteur, is vastbesloten om de missie van zijn geliefde Florence niet te doen slagen. Wanneer Florence in 1944 echter besluit om op te treden in de beroemde Carnegie Hall, beseft St. Clair dat ze op het punt staan de grootste uitdaging van hun leven aan te gaan...

Deze film van regisseur Stephen Frears bevat enkele hilarische momenten, bijvoorbeeld wanneer Meryl Streep de aria 'Queen of the Night' en 'Adele's Laughing Song' zingt.

Rhapsody in Blue (1945)

'Rhapsody in Blue' volgt de tumultueuze relatie tussen componist George Gershwin (Robert Alda) en zangeres Julie Adams (Joan Leslie).

Deze biopic over het leven van George Gershwin, geregisseerd door Irving Rapper, is de moeite waard, niet in het minst voor zijn muziek. Gershwin, een gepassioneerd componist, geeft uiteindelijk zijn relaties op voor zijn grote liefde, de muziek.



Lees ook deze artikels:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top