Incident met ballon wordt gebruikt om China "zwart te maken", zegt Peking

Nieuws | Het incident rond de vermoedelijke Chinese spionageballon die boven de Verenigde Staten vliegt, is een manier om China zwart te maken. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gezegd in een persbericht.

Door Belga

Deel dit nieuws

Het Pentagon kondigde vrijdag aan een spionageballon uit China te observeren. Peking bevestigde dat de ballon wel degelijk vanuit China komt, maar dat die dient voor civiel gebruik en klimaatonderzoek en per ongeluk is afgedreven naar de VS en Canada. De VS zijn er echter van overtuigd dat de ballon spionagesoftware bevat.

Het incident zorgt voor diplomatieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, kondigde vrijdag aan zijn reis naar China uit te stellen vanwege het incident. Blinken zou zondag naar Peking vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen, maar de plannen zijn nu aangepast. Blinken belde vrijdag met zijn ambtsgenoot Wang Yi over die beslissing en stelde daarbij een "onverantwoordelijke daad" aan de kaak.

"Sommige Amerikaanse politici en media gebruiken het incident als een reden om China zwart te maken en aan te vallen", reageert het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. "China houdt zich altijd strict aan de internationale wetgeving (...) en heeft nooit het luchtruim van een soevereine natie geschonden."

Over het uitgestelde bezoek van Blinken zegt het ministerie nog dat "China en de VS nooit officieel een bezoek hadden aangekondigd". "De publicatie van informatie (gelinkt aan dit bezoek) is een eenzijdige beslissing van de VS."

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top